Легендата на свободните боеве Шони „Мистър Интернешънъл” Картър е в България, за да вземе участие в демонстративен мач по време на Шестата Гала вечер на ММА, която ще се проведе на 7 ноември в Стара Загора.
Днес боецът бе посрещнат в Заседателната зала на Община Бургас от зам.-кмета д-р Лорис Мануелян, нач.-отдел „Спорт” Веселина Деведжиева и олимпийският шампион по бокс Георги Костадинов, предаде кореспондентът на Блиц в Бургас. В импровизирана пресконференция, с участието на Любен Джубрилов /председател на Българската ММА федерация/, Шони Картър разказа любопитни подробности за себе си и спортната си кариера.
„Мистър Интернешънъл” е 11 пъти световен шампион в различните версии на ММА. Той е на 36 години, изключително опитен състезател с баланс от 45 победи и 18 загуби. Кариерата на професионален боец му коства 18 счупвания на ръцете, няколко десетки шева и изкълчвания.
„Аз постоянно съм контузен”, заяви той по време на пресконференцията. Тежките наранявания обаче не са успели да го откажат от спорта, който обича. Не успяват да го откажат и членовете на неговото семейство, които и досега го смятат за луд.
„Използвам всяка възможност за пътуване извън Америка. За мен е важно да научавам нови неща, да се образовам. В България ми е много интересно и приятно”, заяви боецът.
За него спортната кариера е шанс да пътува и да опознае света. Затова го наричат „Мистър Интернешънъл”. В това отношение Шони Картър не е типичен американец. Самият той заяви, че неговите сънародници знаят малко за света.
Патриотизмът му обаче си е чисто американски. Оказа се, че посещението в България не му е попречило да гласува на президентските избори.
Преклонението пред спортиста и личността Мохамед Али, 6-те години, прекарани в морската пехота на САЩ и дипломата от колеж по изкуства, допълват интересния образ на Шони Картър.
На раздяла д-р Мануелян връчи на големия спортист представителни подаръци на Община Бургас, а Шони Картър му подари атрактивни тениски, щамповани по негов дизайн.
Марина Шиварова, БЛИЦ