Куфарите на заместник-председателя на бургаския общински съвет Златина Дукова и служителката в отдел „Евроинтеграция” Атанаска Николова са били старателно преровени и всичко, което е ”хващало” око – съответно е било “приватизирано”. Кражбата е станала преди около две седмици и не къде да е, а на самото бургаско летище, предаде кореспондентът на Агенция Блиц в морския град.
Двете дами били част от делегацията от бургаската община, която бе поканена в Брюксел да представи града и региона като атрактивна за европейците туристическа дестинация и да убеждават, че Бургас е добро място за чуждите туристи.
Делегацията се е състояла от 7 души, сред които била и зам.-кметицата Йорданка Ананиева. Златина Дукова и Атанаска Николова установили, че в багажа им е ровено и липсват лични вещи и бижута чак в хотела в европейската столица, където цялата делегация била настанена.
На Дукова е откраднато сребърно колие и козметика. Спътничката й пък се разделила с маркови очила, дребни бижута и маркова козметика.
Предполага се, че кражбата е станала от служителите на аеропорта в Бургас, но това едва ли ще се докаже, тъй като нито една от двете пострадали членки на делегацията ни не е подала официална жалба.
„Не ми е толкова за откраднатото, но е обидно, сподели Дукова. Гадно е да разбереш, че чужд човек е ровил в най-личните ти вещи. Явно крадците са действали подборно. Нашите куфари – моят и на Атанаска, бяха по-новички. Явно това е привлякло вниманието на крадците. Още по- неприятно ми стана, когато чух думите на тукашната летищна администрация. В продължение на часове опитвахме да се свържем с отговорен служител, но- напразно. Прехвърляха ни от телефон на телефон с обяснението, че всички началници почиват и на аеропорта имало само товарачи. Така че, нямало кой да се заеме с проверка по случая, сподели още Дукова. Вярно, че летяхме в неделя, но това не може да е оправдание. Колегата Луков след завръщането ни посъветва да подадем жалба, в която обаче и аз и колежката ми не виждаме смисъл.”
Атанаска Николова също е прежалила откраднатите си вещи. Щом като посягат на багажа на членове на официална делегация, какво ли се случва на обикновените пътници, споделила тя.
Междувременно от „Летище-Бургас” отчетоха поредния добър сезон. Цифрата на туристите, които са преминали през най-топлото летище за сезона, наистина е внушителна. До края на месец септември статистиката показва над 2 млн. пасажери. За сравнение през миналата година те са били с 10 % по- малко.
Увеличение има и броят на полетите с около 6-7 %.За изненада най- често използвани във въздушния транспорт са именно българските авиокомпании. Чужденците имат значително по- малко полети. За сметка на това пък те летят с по- големи самолети. В това отношение най- силен превозвач е руската авиокомпания „Транс аеро”. Небивал бум има и на израелски полети, които до момента са над 430.
Интензивната работа, която се извършва ежедневно в летището, го нарежда на първо място в света по бързо обслужване на пътниците. На всеки час се обслужва средно между 600 и 1200 пътници. Това нарежда летище Бургас на първо място във света по интензитет на обслужването.
Освен с цифрите от статистиката бургаското съоръжение може да се похвали и с още едно първо място - за Калин Барзов, който е най- дългогодишен директор на летище у нас.
Оповестяваната статистика от бургаския аеропорт обаче никога не включва негативни прояви и откровени слабости в работата си. Заради това едва ли някога ще излезе на яве колко от обслужените тук пасажери са били поставени в унизителни ситуации.
Друг е въпросът как са се чувствали членовете на делегацията ни, чиято задача е била именно реклама на Бургас и региона като изгодна за туристите от евросъюза дестинация. /Марина Шиварова, БЛИЦ