151 метални плочки, източник на йонизиращи лъчения, са били открити при съвместна операция ТД “Национална сигурност” – Пловдив и Районна прокуратура – Карлово. Плочките са с размери 70х35х2.5 мм, с тегло от 30.2 грама всяка и са с покритие на радиоактивния метал америций, предаде кореспондентът на БЛИЦ.
Случаят стана известен едва днес, след внасянето на обвинителен акт срещу човека, в чийто гараж са открити радиоактивните плочки, въпреки, че операцията е извършена още през миналия август. В хода на разследването е установено, че лице от Сопот съхранява 151 метални плочки, източник на йонизиращи лъчения, съобщиха от Окръжна прокуратура - Пловдив. Плочките били дадени на лицето от съгражданина му Тодор Тодоров. Той поискал от посредника да намери хора, които да свалят повърхностния слой и да бъде съхранен, тъй като бил ценен. Посредникът не подозирал за съдържанието на материала, както и че притежаването на радиоактивни елементи е престъпление. Започнал да издирва чрез трети лица служител във ВМЗ-Сопот, който да отстрани повърхностния слой с фреза или струг. Една от плочките, която била взета за обработка от фрезист в завода, е била предадена по делото за изследване и анализ. Тройната ядрено-физическа експертиза от специалисти при БАН-София установила, че предадените метални плочки са източник на йонизиращи лъчения, като радиоактивният препарат е нанесен върху тях с последващо лаково покритие. Изследваният материал съдържа радиоактивно вещество – изотоп на елемента америций с маса 241. Този изотоп има период на полуразпад 434 години. Йонизиращото лъчение на изследваните по делото метални плочки е опасно за здравето на намиращите се в контакт с него лица.
От окръжната прокуратура уточниха, че към наказателна отговорност е привлечен Тодор Тодоров от Сопот. Срещу него е повдигнато обвинение по чл. 356 к, ал.2, вр. с ал.1 от Наказателния кодекс, за което законът предвижда наказание лишаване от свобода от 2 до 8 години.

По делото са събрани доказателства, че допир с плочките са имали няколко лица, освен обвиняемият, които ги предавали помежду си като мостра за намиране на пазар. Материалът има приложение в текстилната, хартиената и печатарската промишленост, но тъй като представлява неразделна част от машини и съоръжения, цената му не може да бъде определена отделно. По делото са изготвени съдебно-медицински експертизи на 4 лица, за които е установено, че са имали допир с плочките. Изводът на вещите лица е, че към момента няма данни за лъчево увреждане.
Междувременно директорът на ВМЗ-Сопот Христо Иванов коментира, че в завода не се използват машини, които съдържат метални плочки с америций.
Димана Тодорова, БЛИЦ