Днес, когато тайнството на Богоявление е станало явно и хората са видели с очите си християнското триединство на Отец (гласа), Дух (гълъба, кацнал на рамото на Христос) и Син (земния човек), имен ден празнуват: Дана, Божан, Йордан, Йорданка, Данчо, Боян, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Божанa. По данни на НСИ огласени преди дни това са над 100 000 българи.
На този ден сгодените ергени отивали с родителите си у дома на момата, която искали да вземат, а майка им (свекървата на момата) измивала лицето и с вода и я дарявала с китка и златна пара. <br /> <br /> Традиционно на трапезата на Йордановден се слага пита, свинско, сърмички, пълнени чушки, кисело зеле, боб, вино. Жените родили скоро, правят кравайчета и раздават на близки и комшии за здравето на детето.<br /> <br /> <strong>ПИТА</strong><br /> <br /> <u><em>Продукти:</em></u><br /> 1 кг брашно<br /> 1 ч.л сода за хляб<br /> 3 с.л масло<br /> 3 яйца (жълтък за намазване)<br /> 1 ч.ч. пр.мляко<br /> 1 ч.л сол<br /> 1 ч.л захар<br /> <br /> <u><em>Приготвяне:</em></u><br /> Брашното пресяваме два пъти заедно със содата и лъжичката сол. В купа правим кладенче и прибавяме, прясното мляко, захарта, разтопеното масло и разбитите яйца. Омесваме, като добавяме и вода колкото поеме брашното. Когато започне да се отделя от купата значи е готово.<br /> Намазняваме кръгла тава, 1/3 от тестото оформяме на топка която слагаме в средата на тавата, около нея нареждаме 7 малки топки. Намазваме питата с разбит с малко вода жълтък (по желание поръсваме сусам). Оставяме я да втаса за 20 минути и я печем в умерена фурна.<br /> Още топла се увива в кърпа и се оставя да 'обиколи нивата&quot;, т.е да изстине<br /> <br /> <br /> <strong>СВИНСКО С КИСЕЛО ЗЕЛЕ:</strong><br /> <br /> <u><em>Продукти:</em></u><br /> 1 средно голяма глава кисело зеле<br /> около 300-400 г свинско месо, шарено<br /> 150 г бекон за вкус<br /> 1-2 лъж. червен пипер<br /> 2-3 лъж. олио<br /> дафинов лист 2-3 листа<br /> черен пипер на зърна 5-8 зърна<br /> <br /> <u><em>Приготвяне:</em></u><br /> Зелето се нарязва на дребно. Месото също.<br /> В тенджера се загрява мазнината и месото се кавърдисва с бъркане за около 5 минути. Добавя се зелето. Захлупва се да ври на слаб огън около 40-50 минути.<br /> Поставя се в тава, добавят се подправките и се запича в силна фурна за около 10-15 минути.<br /> <br /> <br /> <strong>Поверия за Йордановден:</strong><br /> <br /> Ако на Йордановден времето е студено и сухо &ndash; годината ще бъде добра и плодородна.<br /> <br /> Замръзне ли хвърленият във водата кръст, годината ще бъде здрава и плодовита.<br /> <br /> Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив.<br /> <br /> <br /> &nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; <span style="color: rgb(153, 51, 0);"><u><strong>Очаквайте в БЛИЦ TV: БОГОЯВЛЕНИЕ В СОФИЯ И В СТРАНАТА!</strong></u></span><br /> <br />