Брифингът няма да е над 30 минути. Това каза проф. д-р Костадин Ангелов, министър на здравеопазването на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

От 24 до 30 септември има тенденция, която не позволява да се направят заключения. За тази една седмица тя не може да ни служи за вземането на решения за действия, уточни той.

"Въведени са временни противоепидемични мерки. Мерките не са разширявани. А мерките, въведени вчера, бяха общодостъпни за всички медии", каза д-р Ангелов.

"Към настоящия момент са определени 8415 болнични легла с К-19, от тях 7307 за пациенти в неусложнено състояние, а другите - за пациенти, нуждаещи се от интензивно лечение", добави той и уточни, че капацитетът на първия тип легла е запълнен на 10%, а вторият - на 4%. 

"Един от най-големите рискове остава недостатъчният брой на медиците и умората им от началото на пандемията", заяви здравният министър.

Припомняме, че редовните брифинги се връщат от днес по нареждане на премиера Бойко Борисов. Поводът е усложнената ситуация около COVID-19. 

Както БЛИЦ по-рано съобщи, ситуацията с коронавируса към 00:00 часа в първия ден от октомври остава много напрегната. Това показват данните в Националната информационна система, с които започна изказването си министърът на здравеопазването проф.Костадин Ангелов.

Сводката за последните 24 часа сочи, че новозаболелите са 286, което е с 10 души повече от 30 септември 2020 г., когато те бяха 276. Така общият брой на българите, повалени от вируса вече е 20 833.

Освен това в ранните часове на последния септемврийски ден се разбра, че има цунами от заразени с COVID19 в Югозапада, а сред жертвите на вируса бе и млада жена.