Над 160 снегорини почистват снега в Пловдив и областта, съобщиха от Гражданска защита -Пловдив. Пътната обстановка в региона е усложнена заради продължаващия снеговалеж. В равнинната част температурата е от около минус 3 до минус 5 градуса, а снежната покривка е около 20 см, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ.
 В планинските райони на Родопите и Средна гора температурата е около -8 градуса, а снежната покривка около 15-20 см. 120 единици техника и 6 ръчни роторни снегорини от снощи разчистват снега в Пловдив. Цялата пътна мрежа в областта е заснежена, но проходима, по данни на Областното пътно управление. Работи се по почистването и опесъчаването на основните пътни артерии. По пътищата са изкарани 41 снегорина. Автомагистрала „Тракия“ е проходима в зимни условия, снежната покривка е около 5 сантиметра. В почистването на магистралата за ангажирани 11 снегорина. Затворен за движение е проходът „Беклемето“. От „Гражданска защита“ твърдят, че няма откъснати населени места. Екипи на ТД на МИС в момента работят по извличане на закъсали моторни превозни средства в общините Садово, Стамболийски и Марица.
Всички пътища на територията на община Асеновград са проходими при зимни условия. Движението по третокласните пътища е задължително с вериги. Затруднено е преминаването по пътя за село Три могили, където в момента работи тежка снегопочистваща техника. Улиците в Асеновград са изчистени, главните артерии – до асфалт. Вътрешно-кварталните улици в по-голямата си част са опесъчени. Община Асеновград разполага с достатъчни количества сол, пясък и луга, а при необходимост има възможност за доставка на допълнителни количества. В общината не е постъпвала информация за селища без ток или вода.
В Община „Марица“ 16 населени места са без ток и вода. Пътищата са проходими при зимни условия, няма затворени участъци. В снегопочистването са ангажирани 19 машини.
От Териториалната дирекция на МИС призоваха гражданите да пътуват само при крайна необходимост, а при инциденти и аварии да звънят на телефона за спешни повиквания 112.
Авариите по електропреносната мрежа в региона са многобройни в следствие на лошите метеорологични условия – обилен снеговалеж, придружен със силен вятър. По данни на “ЕВН - Електроразпределение АД без ток към момента са общо 42 села на територията на административна област. 25 аварийни екипи, оборудвани с необходимата техника и материали, работят по отстраняване на повредите. Създадена е необходимата организация и за допълнителен брой аварийни групи с цел възможно най-бързо възстановяване на електрозахранването. В дружеството функционира и кризисен щаб за справяне със ситуацията. Една трета от авариите са в съоръжения, които не са собственост на дружеството и достъпът до тях е ограничен. Въпреки това аварийни групи на EVN оказват необходимото съдействие за възстановяване на електроснабдяването.
Повреда в трафопоста на помпена станция «Север» е причината половин Пловдив да остане без вода. Съоръжението е собственост на водния оператор. Аварийни екипи работят по отстраняване на повредата, но не е ясно кога ще има вода по високите етажи на крайните квартали на жилищни райони „Южен“, „Тракия“ и „Северен“.
Димана Тодорова, БЛИЦ