Медицинските сестри от столичните училища се обучават да поставят инсулин на болни ученици на специализиран курс, организиран от Клиниката по ендокринология, диабет и генетика към Специализираната болница за активно лечение по детски болести (СБАЛДБ), Дирекция „Здравеопазване” на Столична община (СО) и фармацевтична компания Санофи-Авентис.
Обучението „Диагноза и профилактика на затлъстяването и захарния диабет сред учениците” е днес и утре в аулата на Военномедицинска академия, а през първия ден се регистрираха над 180 медицински сестри от общо 230 училища в София. В лекционната програма участие ще вземат доказани ендокринолози-педиатри като доц. Коприварова, д-р Савова, ще има и практическите упражнения, като част от тях ще се водят от медицински сестри.
Организаторите искат да обединят усилията на цялото общество срещу две социално-значими заболявания - диабетът и затлъстяването. Това е първата стъпка в тази насока – да обучат медицинските сестри от училищата да осъществяват профилактика на детското затлъстяване и да полагат грижи за деца със захарен диабет.

„Съвременното лечение на пациентите с диабет тип 1 /инсулинозависим/ налага инжектиране на 4-5 инжекции на ден и поне една от тях се поставя във времето, в което детето е на училище. По-големите деца са обучени за това и не се нуждаят от помощ, но най-малките ученици определено трябва да се контролират. Затова целта ни е да обучим медицинските сестри в училищата да могат да асистират или да поставят инсулиновите инжекции, а не родителите или бабите да стоят пред училищната врата и да чакат да дойде времето за инжекция”, каза д-р Мая Константинова, ендокринолог-педиатър в СБАЛДБ. „Идеята ни е медицинските сестри да се запознаят с основните проблеми на децата с диабет и при необходимост да ги подпомагат в лечението им по време на училище. Това би могло да означава например да осигуряват място и помощ на детето за поставяне на инжекцията, както и да следят за редовния прием на храна от болните деца; да запознаят учителите, с помощта на родителите, за евентуални проблеми, свързани с протичането на диабета”, допълни д-р Константинова.

„Тревожна е тенденцията учениците да заболяват от диабет тип 2, характерен до скоро предимно за възрастни над 40-50 години. За нещастие този тип диабет започва да се среща и сред малките деца, дори и сред 6-7-годишни, и е свързан със затлъстяване. Диабет тип 2 започва в началото като неинсулинозависим (неналагащ лечение с инсулинови инжекции), но постепенно въпреки лечението с хипокалориен хранителен режим и повишена двигателна активност, с времето – на около 15 годишна възраст те вече ще трябва да минат на инсулиново лечение. Преди 15 години диабет тип 2 бе непознат сред децата, а от тази година – 2009 г., вече имаме право да диспансеризираме деца с тази диагноза и те да получават лечение по клиничната пътека на НЗОК. Положението е много сериозно и е резултат от прекомерното затлъстяване на децата”, алармира д-р Константинова.

Само преди десетина години едва 12-13% от българчетата страдаха от затлъстяване, а днес са над 20%, показват данни от варненско проучване, цитирано от д-р Константинова. Цифрите наближават тревожната картина в САЩ, където над 30% от децата страдат от затлъстяване, но там това се обяснява отчасти и с генетичните фактори на расата (голям брой мексиканци, афро-американци). Затлъстяването от своя стана води до редица здравословни проблеми, включени в т.н. метаболитен синдром: комплекс от диабет тип 2, повишено артериално налягане, повишен холестерол, нарушение на бъбречната и чернодробната функция и др. /БЛИЦ