Повече от 200 000 лева е струвала спасителната операция за търсенето на оцелели моряци от потъналия кораб “Толстой“, предаде кореспондентът на Агенця Блиц в Бургас. В операцията от страна на ВМС освен корабите и хеликоптер са участвали 300 души личен състав по море, 10 души летателен състав и 60 души осигурителен персонал.
Точната сума изразходвана по спасителната операция е 206 933 лева, съобщи командващият на флота вицеадмирал Минко Кавалджиев.  В сумата, изразходена от ВМС, не влизат парите за извънреден труд и храна. Според вицеадмирал Кавалджиев  нещата по време на операцията щяха да изглеждат по друг начин, ако идеята за системата ЕКРАН бе осъществена. Заради липса на достатъчно средства обаче, тя все още не е факт. Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция “Морска администрация“ Николай Апостолов съобщи, че спасителната акция е струвала на агенцията 9800 лева. Той отново заяви, че операция от такъв мащаб не е имало в страната от 20 години насам. Показахме, че при добра организация институциите могат да работят добре, посочи Апостолов.
По време на операцията са обследвани 1650 квадратни морски мили. Корабът “Толстой“ е потънал на дълбочина около 75-76 метра, знаят се и приблизителните координати на потъването.Разчет за разходите не са правили от “Гранична полиция“.
Всички участници в спасителната операция дадоха добра оценка на взаимодействието помежду си.
Генералният консул на Украйна във Варна Володимир Пасичник съобщи, че роднините на изчезналите моряци от потъналия кораб при среща в украинското министерство на външните работи са поискали спасителната операция по търсене на оцелели да продължи.
Корабът “Толстой“, който плаваше под флага на КНДР, потъна на 27 септември източно от нос Емине. На борда му имаше 10 души екипаж, от който се спасиха само двама украински моряци. /БЛИЦ