На 27 октомври се прекратяват отпускарските програми на Националния осигурителен институт, тъй като бюджетът на институцията е изчерпан, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Бургас. До 8 ноември ще бъдат настанявани последните успели да се уредят с почивка от държавата.
Над 3800 бургазлии успяха да се възползват от калните бани, масажите, гимнастиката и даже SPA процедури в определените от държавата висококатегорийни хотели. За това съобщи на пресконференция Енчо Жеков, директор на ТП на НОИ в Бургас.
Най-голям бил напливът за двете бази на Бургаските минерални бани. През горещите месеци около 700 бургазлии са имали възможност да отмарят и същевременно да се възстановяват от тежката работа през годината. 560 от тях са били именно по програмата на НОИ.
Въпреки че инспекторът в местната туристическа агенция “Профилактика, рехабилитация и отдих” Ганка Пантова коментира, че базите са заети до края на годината, някои ще трябва да поемат почивките си на собствени разноски.
По 13 лева на ден излиза нощувката, процедурите и храната за осигурените през годината на трудов договор. За тези на свободна практика също никак не е скъпо. Пакетът струва около 40 лева дневно. Двете бази поемат на ден по общо 200 души, като поне 100 от тях са от региона.
Друга апетитна дестинация за бургазлии е курортът Павел Баня, който е подходящ за хора със заболявания на костите и ставите или с проблеми на периферната нервна система. В балканския град са отмаряли от началото на лятото близо 200 бургазлии. “Люляците” в Габрово също влиза в топ 5 на отпускарските дестинации с държавна издръжка. Около 400 бургазлии там са лекували заболявания на дихателната система. През последните години предпочитан е и Стрелча, където могат да се лекуват и гинекологични заболявания. Над 240 местни са предпочели да се възстановяват там. /БЛИЦ