Легендарният борец на Делиормана Коджа Юсуф беше почетен с турнира по мазни борби, които традиционно се провеждат в родното му село Черна, община Хитрино. Тази година проявата беше организирана за пети път от Спортно-културното сдружение “Коджа Юсуф”, със съдействието на общ. Хитрино. Тя беше подкрепена и от турските общини Адана, Бурса и Одрин, както и от много спонсори.
Пехливани от България и от Турция мериха сили в мъжките битки на зеления тепих. А се знае, че когато телата са мазни, трудността е още по-голяма, но това носи още по-големи атракции за петте хиляди зрители, които бяха дошли на турнира. Победителите отнесоха едри кочове, които раздадоха домакините. През 2011 г. беше издигнат паметник на Коджа Юсуф в родното му село, чийто автор е шуменският скулптор Бехчет Данаджъ. В селото е изграден и музеен комплекс на легендарния борец, който беше посетен от многобройните зрители. 

Кой е Коджа Юсуф? 

Състезателното му име е Коркунч тюрк (Страховитият турчин), висок 188 см и с тегло 144 кг. Роден е през 1857 г. в делиорманското село Черна в Шуменския край. Взема уроци по подготовка от Дурсун пехливан от Шумен. Участвал е в почти всички организирани борби в Шуменско и десет години е тръшкал наред местните пехливани. На 20 години успял да надвие прочутия тогава в цялата империя Кел Аличо (Плешивия Али), който цели 27 години не знаел поражение. Рисунка от тази знаменателна схватка се продавала по панаири и славата се носела на Коджа Юсуф от село Черна. 

През 1894 г. Юсуф и друг пехливанин от Шуменско - Мехмед от село Сливак, отиват в Европа. Тогава започнала световната кариера в кеч борбата за Юсуф, а за да ги различават, мениджърите им дали прякорите - Кючук (малкия) Мехмед и Коджа (големия) Юсуф. По онова време Коджа Юсуф тежал 110 кг при ръст 188 см. Не вкусвал алкохол и цигари, държал много на спортната си кариера. 
През 1895 г. в Зимния цирк в Париж срещу Коджа Юсуф се изправил друг непобедим турчин - Кара Осман, който също е знаел всичко за борбата. 
Схватката била, докато единият падне, без да се мери времето.

Борили се дълго двамата и изтощително, накрая Коджа Юсуф решил да приложи душеща хватка на противника и това му носи успеха, независимо от освиркването на публиката. Съдии и публика със сила откъснали Юсуф от берящия душа Кара Осман. Пред журналистите Коджа Юсуф казал скромно: “Аз не правя нищо друго, освен че се боря. Както на небето има едно слънце, така и в борбата има само един Юсуф”. След този успех Коджа Юсуф се борил в Белгия, Австрия и Германия, заминава и в Америка, където също побеждава наред. Спечелил много пари и през 1898 г. решил да се завърне в родното си село Черна. Качил се в Ню Йорк на парахода “Бургундия”, но по време на плаването претърпял корабокрушение и заедно с другите пътници нашенецът намерил смъртта си. 

Всичко това направило от Коджа Юсуф легендарния, тачен и до днес в България и в Турция борец, а родното му село Черна в Лудогорието е обявено за свещено. 

Текст и снимки Георги НИКОВ