Поколения нашенци помнят Петър Вучков и като гласа на персонажите от хитови мултипликационни филми: “Розовата пантера”, “Том и Джери” и др. Кариерата му в Пернишкия театър завършва бързо, в Сатирата не се устройва, но от ранните му актьорски изяви му остава “титлата” Петьо Услугата, защото всеки се обръщал към разтропания младеж с някакъв проблем.
В дома на г-н “Минута е много” цъкат многобройни часовници, от стените гледат старинни икони и живописни платна от наши изтъкнати майстори, насред хола се е разгърнала цяла армия от хаванчета и самовари, мебелите са отрупани с малки керамични и месингови фигурки - уникати. 

Страстта на Минуткото са мъртвите механизми, които той съживява

Това му доставя огромно удоволствие: «Все едно възкръсва мъртвец, аз го връщам към живота и започвам да усещам как сърцето му отново тупти». Перфекционистът зодия Дева познава в детайли историята на уредите за измерване на времето. Казва, че се е разделил с колекцията си от часовници, но няколко старинни уреда все пак красят дома му. Затова пък самоварите са десетки, а хаванчетата - повече от 150. Последната му тиха лудост, както сам се изрази, е да колекционира картини. Затова ходи редовно на битака, където намира истински находки. 

Има и друга силна страна - обича да домакинства, а най-голям специалист е на рибните ястия. Особено такива, за чието приготвяне минута е много. 

В Драматичния театър в Перник, където Петър Вучков работил 15 години, му викали Петьо Услугата. Спомня си, че в складовете за строителни материали имало само метли, няма вар, няма пясък и всичко става с връзки. “Всеки казваше - Вуч, моля ти се бе, брате, може ли нещо да помогнеш”. Аз казвах, вземи една ракия и с моята кола отиваме на Гара Искър. Даваме ракията на склададжията Киро, взимаме плочките, товарим в колата ми и му ги закарвам вкъщи. Правил съм добро на хората. И на мен са ми правили добро!, казва водещият на “Минута е много”.


Празник:  30 години „Минута е много”


Болната му тема е свалянето от екран на “Минута е много“

Това не засяга мен, но отнеха правото на зрителя да гледа едно от малкото интелигентни предавания, останали в ефира. Предаването е преди всичко на проф. Лилия Райчева, тя е негов автор. Както я измисли, така измисли и мен. Каза, че водещият, който иска, е Петър Вучков. Ръководството нямаше против и работих 33 години, с огромно удоволствие. Предаването достигна Христовата възраст. Христос обаче възкръсна, а “Минутата” дали ще възкръсне, само той знае. Имахме рейтинг, по-висок от този на “Всяка неделя” с Кеворк. “По света и у нас” беше по рейтинг на първо място, а “Минутата” на второ място.

Неслучайно фразата “негово величество зрителят” е именно на Петър Вучков

Водещият не трябва да се самоиздига на пиедестал и да гледа на зрителя като на втора категория. Водещият трябва да има самочувствието на човек, който в момента прави невероятна услуга на зрителя, като му открива нови неща и го прави по най-благородния начин.

За хаоса в страната ни Вучков е оптимист. “Много вярвам на един човек и мисля, че той достойно си върши работата, това е Бойко Борисов. Колкото и плювни да има по отношение на него, вярвам, че грижата му е за България, а не за неговия джоб. Смятам, че е почтен човек и си върши работата в името на майка България”.

Биографията на тв водещия не започва с актьорство, въпреки че е завършил ВИТИЗ. 

В началото тв водещият си изкарвал хляба като екскурзовод с полски език в “Балкантурист” . “Разказвах им следната легенда за България. Когато Бог раздавал земята, трудолюбивият българин бил на работа и закъснял. Дошъл и казал, Господи, а за мен?! О, аз я раздадох, казал Господ, тя свърши. Не се притеснявай, ще ти дам от моята. Това е Божа земя тук! Какво ви трябва, море?! Моля, заповядайте. Планини, ски! Моля, заповядайте. Четири сезона. 

Варненецът има трима наследници - един от Вихра и двама от покойната му съпруга - архитект Руми Духовникова. “Имах чудесен живот с нея, отиде си от рак, когато изпратихме сина ни на абитуриентския му бал. Това беше най-тежкият момент в живота ми”.


Водещият: Няма време


Най-голямата радост за 79-годишния мъж са двете му внучки. Зоуи е на 9 и живее в Бостън с родителите си. Това е от общия ни син с Вихра, а снаха ми е китайка. Другата внучка се казва Рая, но дядо й се шегува, че е кръстена на него, защото свети Петър пази вратите на Рая, усмихва се телевизионерът. Русокосата внучка е от най-малкия му син. 

Минутко бил любимото конферансие на Лили Иванова 

През 70-те години Асен Гаргов го кани да води поредица от концерти на Лили Иванова. “Това беше с нейна благословия и продължи 20 години. През всичкото това време сме имали стотици изяви и винаги съм се възхищавал на нейния съвършен професионализъм. Виждал съм я ядосана, гневна, разплакана, болна, но никога посредствена. За мен тя е единица мярка за професионализъм. 
А иврит не знам, но когато с Лили Иванова бяхме на концерти в Тел Авив, от уважение към хората, пред които беше нашата изява, аз научих целия си конферанс на иврит. 

Така овладях и жестомимичния речник на глухонемите, поради необходимост за кратко, твърди актьорът

Петър Вучков определено младее, но сам споделя, че не се надявал да доживее дори до пенсия. “Много пушех, обичам вечер да пия чаша, две-три и с този живот, който водя в телевизията, никога не съм предполагал, че ще доживея тези години. Пенсията ми е минимална, защото се осигурявах на минималния размер. Иначе здравословно в момента се чувствам добре, въпреки инфарктите. 
Моят нормален живот на мъж бе съпроводен с много влюбвания. Всичките жени, в които съм бил влюбен, са били също влюбени в мен. И аз си спомням с благодарност за всяка от тях...” 

“В добро настроение съм, а и вижте как изглеждам. Държа се за моите 150 години”, с усмивка коментира той. Вучков обяснява, че е особено признателен на лекарите от популярна столична болница, които направили 4 байпаса на сърцето му. А той цял живот се опитвал да го унищожи - пушел по 3 кутии цигари на ден. 

Паулина БОЯНОВА