В истински родопски събор по поречието на река Арда се превърна празникът на смилянския фасул тази есен в неговото родно място село Смилян. Местните жители се гордеят с него и затова за 14-а поредна година му устройват празник, в който се включват от най-малките до най-възрастните в селото. Тази година празникът е изтеглен почти с един месец напред, защото реколтата е прибрана навреме, пък и времето по-приятно за празнуване, казва кметът Чавдар Червенков, който се радваше на препълнения площад и главна улица в селото.
Вкусна боб чорба за 3500 души със запръжка от домашно масло сготвиха местните кулинари под ръководството на Емилия Сиракова, за да посрещнат гостите, които за този ден се връщат дори от чужбина. 20 големи казана къкреха с часове, за да стане боб чорбата още по-вкусна, а кметството отделно осигури от дарители един тон месо - телешко и шилешко, за курбан към фасулената гозба. 
250 кг боб дариха местните производители за благословената трапеза и празника.

Точно в уречения час местният Боримечката - Митко Кокаларов, разтърси селото и махалите към него с мощен гръм от черен барут с единственото по рода си фасулево топче.

В селското читалище беше устроена изложба на местни производители, които освен фасул от тазгодишна реколта бяха наредили картофи, тикви, кисело мляко и билки.

Специално жури оцени най-добре аранжирания щанд и най-вкусните творения от фасул в кулинарната изложба. Първенец в конкурса на изложителите стана Силва Тютюнарова, която беше подредила щанда си в типично родопски стил с влюбени мома и ерген около фасулената реколта. В кулинарната изложба бяха определени две първи награди - на Магдалена Ловчалиева с фасулев пастет “Родопски рай” и бобен бекон, както и на Емилия Макова с пица от фасул “Часовниковата кула”. Докато гостите се радваха на красивата родопска природа и слънчевото време, в читалището се представиха всички творчески колективи. В сервирането на курбана от фасулена чорба и дроб сарма се включиха 15 младежи от селото. С тяхна помощ всички съборяни бяха обслужени бързо и с настроение. На базара кило смилянски фасул от едрия за салата се харчеше по 10 лв., а шареният ситен за чорба по 7-8 лв.

Текст и снимки Николай ЧАПАНСКИ