Пенсионерите в Пловдив са 70 879. Мъжете в пенсионна възраст са 24 391, а жените са почти два пъти повече - 46 488.
Районите с най-висок брой на хора от третата възраст са „Централен“, „Западен“ и „Южен“. Най-малко са пенсионерите в район „Източен“. Това показва демографската справка към 31 юли 2008 г., която бе представена на кръгла маса по проблемите на хората от третата възраст. Форумът се проведе в община Пловдив по инициатива на социалния заместник-кмет Красимир Ангелов. Целта на срещата беше да се обсъдят възможностите за по-активното включване на пенсионерите в обществения живот на града.

Пилотен проект в район „Западен“ стартира скоро община Пловдив. Това оповести зам.-кметът Красимир Ангелов. Със съдействието на местните клубове на пенсионера, администрацията ще се опита да приспособи в района достъпна среда за инвалиди и трудноподвижни хора. Инвалидите и хората с физически увреждания са близо 28 000. Търсят се пътища за приспособяването на градската среда за нуждите им и с оглед по-лесното им придвижване и социализиране.

Предстои в районите „Западен“ и „Северен“ да бъдат обезпечени допълнителни помещения, за да се бъдат разкрити още пенсионерски клубове. В момента на територията на Пловдив функционират общо 10 клуба, които се финансират от общината.

В кръглата маса участваха представители на съюзите на пенсионерите, на инвалидите, на слепо-глухите, шефката на дирекция „Социална политика“ в общината Нина Банкова, началник отдел „Социални дейности“ в градската администрация Мая Грозданова, ресорните експерти по социални дейности от районните администрации и техническите сътрудници, които се грижат за Клубовете на пенсионера по райони, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Пловдив. /БЛИЦ