Наемането на частни имоти става все по-популярно, сочат данните от анализ на BgVakancia, базиран на информация от над 700 частни имота, които се отдават под наем. През последните няколко години бумът в строителството допринесе за появата на хиляди апартаменти и вили в главните курорти. Много от тях се дават под наем като ваканционни имоти.
Частните имоти са привлекателни, защото осигуряват много удобства - напълно оборудвани кухни и просторни стаи. Например, четиричленно семейство може да наеме апартамент с една спалня, който да осигури домашен комфорт. По-големите семейства могат да наемат апартамент с две спални, докато двойка може да наеме студио. 
В Банско, Слънчев бряг и Св. Влас са разположени най-много частни апартаменти, които се отдават под наем – 29% от предлаганите са в Банско, следва Слънчев бряг с 23% и Св. Влас с 20%. Апартаментите с една спалня са най-често предлаганите, но има изобилие от студиа, както и апартаменти с две или три спални. В Слънчев бряг седмичните цени за студио варират от 200 евро през средния сезон до 250 евро през високия сезон. Седмичната цена за апартамент с една спалня през високия сезон е около 300 евро и 250 евро през средния сезон. Цените в Св. Влас са подобни на тези в Слънчев бряг, докато апартаментите във Варна и Несебър са с 20% по-евтини. Например, във Варна апартамент с една спалня се предлага за 250 евро през високия сезон. Има голяма разлика в цените за един и същи тип апартамент в един и същи курорт. Например, през високия сезон в Св. Влас седмичните цени за апартамент с една спалня варират от 220 евра до 410 евра. Ски курортите са по-скъпи от черноморските. Най-високите цени са в Боровец. Наемането на ваканционни имоти през средния сезон излиза с около 20% по-евтино в сравнение през високия сезон, сочат още данните от анализа. /БЛИЦ