Всички медицински сестри в отделението по белодробни болести в Многопрофилната болница за активно лечение в Тетевен са наказани, след като проверка на Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве установи, че от вътреболнична инфекция, предизвикана поради немарливост, 11 пациенти са заразени с хепатит-С.
Д-р Мадлена Бояджиева - управител на болницата съобщи, че, две от сестрите са уволнени дисциплинарно.
Главната сестра на болницата Събка Нешева и старшата сестра в отделението - Цонка Алексиева, са снети от длъжност. Завеждащ белодробното отделение д-р Мила Петкова е подала оставката си.
11 души са заразени с вирусен хепатит тип С по време на лечение в отделението по белодробни болести на МБАЛ-Тетевен между 14.11.2008 г. - 05.12.2008г. Инфекцията била разпространена "чрез кръвен механизъм" и след неспазване на правилата за работа с постоянен периферен венозен източник". Това е доказало съвместно епидемиологично проучване на Регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве /РИОКОЗ/-Ловеч и на Националната референтна лаборатория по хепатитни вируси към НЦЗПБ.
Въпреки че всички сестри са наказани, все още не е установено коя от тях е нарушила приетите правила в болницата, използвайки една и съща спринцовка, за да отпушва периферните венозни източници, поставени на болните.
Част от заразените се готвят да заведат съдебен иск срещу болницата. /БЛИЦ