Апелативният съд във Варна намали от 50 на 10 хиляди лева размера на паричната гаранция за Ивелин Митев, уличен по дознание, което разследва дейността на мащабна престъпна група, обвинена в разпространение на наркотици, склоняване към проституция и трафик на хора.
На друг мъж, разследван по същото досъдебно производство - Петър Петров, Апелативният съд потвърди мярката за неотклонение. Миналата седмица Варненският окръжен съд измени процесуалната мярка за принуда на Митев от „задържане под стража” в парична гаранция в размер на 50 000 лв, и отказа да измени в по-лека мярката на Петров.
Ивелин е в ареста от май месец тази година заедно с Красимир Кирилов /с прякор "Дългия"/, с Иван Янков, Николай Хаджимихалев и със Стилиян Георгиев. Те са обвинени, че като организирана престъпна група държали и разпространявали във Варна наркотични вещества в големи количества. Мъжете бяха задържани под стража след специализирана акция на Сектор БОП във Варна с килограм хероин, килограм и 100 грама амфетамини, прибори за разфасоване на дрогата, листчета за опаковане на отделните дози дрога с лого, изобразяващо скорпион и други веществени доказателства. Близо 4 месеца по-късно в ареста попадна и Петър Петров, заедно с Веселин Данов, Асен Живков, Ивайло Иванов, Симеон Симеонов и Христо Данов. Всички те са обвиняеми по досъдебно производство на Областната дирекция на МВР във Варна, затова, че са участници в престъпна група, организирана и ръководена от Веселин Данов, за склоняване на жени към проституция, пране на пари и трафик на хора. По-късно двете досъдебни производства бяха обединени в едно, а с разрешение на Главния прокурор срокът за разследване бе удължен до 14 март 2009 година.

За да намали размера на паричната гаранция, днес въззивният съд се съобрази с ограничения обем от доказателства, които сочат, че Ивелин Митев е имал някаква роля и е участвал в престъпната група. Първоинстанционният съд не е приложил доказателства за имущественото състояние на обвиняемия. След преценка на събраните до настоящия момент материали по досъдебното производство, свързани с дейността на Митев, апелативният съд прецени, че парична гаранция в размер на 10 000 лв ще гарантира изпълнението на целите на тази процесуална мярка за принуда.
Въззивната апелативна инстанция днес потвърди изводите на ВОС от миналата седмица, с които молбата на Петър Петров за изменение на мярката за неотклонение в по-лека бе оставена без уважение. Събраните в хода на разследването материали и свидетелства, обосновават предположението, че Петър и други лица от обвиняемите по това дознание са започнали престъпната дейност по свождане към проституция на конкретни лица, трафик на жени и пране на пари още през лятото на миналата година. Обвиненията са тежки, а предстоят и множество допълнителни процесуално-следствени действия. Медицинска експертиза е установила, че здравословното състояние на Петър му позволява той да пребивава в ареста. Не са настъпили нови обстоятелства, които да обосноват изменението на неговата процесуална мярка за принуда в по-лека.
Днешните определение на Варненския апелативен съд, с които бе намалена паричната гаранция на Ивелин Митев и бе потвърден ареста на Петър Петров, обвиняеми по дознание за дейността на престъпна група, обвинена в разпространение на наркотици, склоняване към проституция и трафик на хора не подлежат на обжалване. /БЛИЦ