Варненският окръжен съд определи най-тежката мярка за процесуална принуда "задържане под стража" спрямо Георги Цветанов, обвинен за бруталното убийство на третокурсничката от Икономическия университет във Варна Радостина Евтимова. Той е син на лидера на СДС-Варна Цанко Цветанов.
Това се случи броени часове след като близките и приятелите на жертвата се простиха с нея в храм в центъра на Варна. Съдът уважи поискания от прокуратурата арест, след като се запозна с многобройните доказателства и материали, събрани само за три дни от началото на досъдебното производство. По безспорен начин е установено, че Георги е бил в дома на приятеля на Радостина на ул. "Мир" във Варна, където момичето е убито. За това свидетелства приятелят на жертвата, студент в Лондон, който е разговарял с нея по Skype и е знаел, че Георги ще пренощува в дома му. Според свидетелски показания Георги и Радостина тръгнали заедно за квартирата на ул. „Мир” след дискотека с приятели. Днес приятелят на убитата студентка пристигна от Лондон и беше разпитан пред съдия.

Ето и някои от доказателствата, представени от прокуратурата в хода на съдебното заседание : В мобилния телефон на Георги са открили снимка на женски труп и времето на нейното създаване съвпада с приблизителния час на настъпване на смъртта на момичето. Радостина е била убита по особено мъчителен и жесток начин. Тя е била бита, а по тялото й са открили повече от 50 прободни и прорезни рани. Фрапиращ за обвинението е и фактът, че тялото на жертвата е било пробождано и след настъпилата смърт. При претърсване от дома на Георги, който живее с родителите си, разследващите са иззели вещи на Радостина Сред тях са нейните лични документи, студентска книжка, бельо, бижута, дрехи както на жертвата, така и на Георги, изцапани с кръв, нож с 12 см острие със следи от кръв по него. Всички тези доказателства ще бъдат обект на експертизи. Пак при обиск от дома на Георги е била иззета USB памет, собственост на Радостина, както и преносимия компютър, от който е воден разговора по Skype с Лондон. Специална експертиза е установила и травматични увреждания, кръвонасядания и прорезни рани по ръцете, предмишницата и краката на Георги. Според представителя на обвинението това може да бъде доказателство, че жертвата се е отбранявала. Предстои да бъде изяснено и дали откритият нож в дома на Георги е оръжието на престъплението.
Анализът на всички тези ключови доказателства водят съда до обоснован извод, че 21-годишният студент Георги Цветанов е съпричастен към изключително тежкото престъпление, за което се разследва. Наказанието, което законът предвижда за убийство, извършено по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост и от 15 до 20 години лишаване от свобода, доживотен затвор, или доживотен без право на замяна. Освен с тежестта на престъплението и на събраните до настоящия момент доказателства, съдът аргументира постоянния арест на Георги и с криминалната му регистрация. Преди 4 години като непълнолетен, той е бил регистриран за грабеж, но поради младата му възраст спрямо него са били приложени възпитателни мерки. От момента на първоначалното си задържане Георги се е възползвал от правото си да не дава показания. Днес той поиска да бъде освободен, но съдът прецени, че към настоящия момент единствената правилна и законосъобразна процесуална мярка за принуда е "задържане под стража".
Ако определението на ВОС бъде обжалвано, то ще се разгледа от Варненския апелативен съд на 17 март от 11,00 часа. /БЛИЦ