40 души са декларирали доход над 1 млн. лева, а един от тях е с доход над 10 млн. Това съобщи директорът на Националната агенция по приходите Красимир Стефанов пред БНР.
НАП не води война срещу богатите хора, категоричен е Стефанов. За нас е известно, че не всички богати хора, които демонстрират благополучие, са “престъпници”. Нашите усилия са насочени към тези лица, които демонстрират висок стандарт, имат имущество, но същевременно не са декларирали доходи или са декларирали минимални такива. Крайно време е в България да се изгради една данъчна култура, една данъчна самодисциплина и да е ясно, че всеки, който иска да живее в европейска държава, трябва да си декларира доходите и да си плаща като в европейска държава. Не е нормално да получаваш например 20 000 евро месечно доходи от наем и същевременно да не декларираш един лев, посочи шефът на НАП.

НАП проверява 400 фирми, за които има съмнения, че са извършили данъчни измами за над 100 милиона лева, каза още Стефанов.

Към предпоследния ден от кампанията бяха подадени около 500 000 декларации. Положителна е тенденцията, че има повишаване на гражданите, които имат желание да контактуват с нас по електронен път. 20 000 декларации са подадени чрез интернет, обясни той.
Към края на кампанията с обработката на декларациите по пощата очакваме 600-650 000 декларации. Миналата година сме получили и обработили между 750-800 000 декларации, уточни Стефанов. /БЛИЦ