Служители на Община Благоевград се оказаха хората, които са счупили прозорците на Македонския културен клуб в града, предава NOVA.

Предполага се, че това, което ги е предизвикало, е напрежението на границата със Северна Македония и недопускането на български граждани да стигнат до Скопие.

Кметът на Благоевград Илко Стоянов заяви, че това дали служителите на Общината ще бъдат уволнени зависи от действията на властите в РСМ.

„Когато в Северна Македония накажат митничарите, граничните служители и всички, които предизвикаха стълпотворението на границата в деня на поклонението на Гоце Делчев, аз незабавно ще уволня моите служители”, категоричен е кметът на града Стоянов.

Видеото може да гледате тук:

Междувременно скандалът се разви и в друга посока, не по малко притеснителна.

Разследват съпричастността на полицейски служител към действията на 4-членната група, която е от двама мъже и съпругите им. Една от жените е бременна, а другата е бивша кандидат -кметица, съобщи struma.com.

Защо българи и македонци се озлобиха едни срещу други ?

Днес се очаква да бъде решено дали ще останат в ареста общинските служители, счупили с камък витрината на македонския клуб в Благоевград. Заедно със жените си, те са зад решетките от вчера. Съпругите им вероятно ще бъдат освободени.

Какво ще е решението за Николай И. и Станислав Ил. все още не се знае, но повече от ясно стана, че една от жените е бременна, другата е известната в областния център кандидат-кметица.

Разследва се и съпричастността на полицейски служител, който е бил в компанията, празнувала празника на виното в благоевградското село Дъбрава.

"На връщане, силно разгневени от обидното и брутално отношение на македонските митничари към българските граждани на границата в деня на почит към Гоце Делчев, мъжете от групата хвърлили камъните. Реакцията им била импулсивна, под влияние на алкохола, били пийнали и еуфорични". Това обяснили при разпитите задържаните.

След преглед на охранителните камери и експресно полицейско разследване групата бе разкрита, а по-късно и разобличена. Всички бяха задържани с полицейско разпореждане за 24 часа. Служителите от общината работят в отдел "Озеленяване" и нямат дисциплинарни прояви в администрацията, поведението им ще бъде обсъдено и вероятно ще бъдат наказани от прекия си работодател кметът Илко Стоянов.

Арестът в Благоевград провокира вътрешният ни министър Иван Демерджиев да попита македонския си колега О. Спасовски какво те са направили за разкриване на извършителите, разгромили българските клубове в РСМ  и докъде е стигнало разследването на побоя срещу Християн Пендиков. 

Прави впечатление, че напоследък, между двете страни се говори на езика на омразата, провежданата държавна политика нанася сериозни вреди на обикновените хора, които с десетилетия преминават от двете страни на границата без проблеми.  

Македонци ежедневно идваха на пазар в Благоевград и пограничните български градове, както и български граждани посещаваха РСМ. Днес отношенията са крайно влошени, а антагонизмът и страхът между хората от двата народа, заемат застрашителни размери, пишат още от он-лайн вестника на югозапада. 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук