Българите напълниха казаните за домашна ракия. Свободни часове за приготвяне на еликсира от грозде до Нова година няма. "При нас казанджиите рушветите не вървят, уреждаме по-рано варене само срещу прасенце или бидон царска туршия", коментират стопаните на домашните пивоварни пред "Стандарт".
Всичко до Коледа е заето и хората тръгват към съседните села, коментира и Иван Новоселски. Той стопанисва казанджийницата в село Бело поле, Благоевградско. <br /> <br /> &quot;Явно доста хора ще борят студената зима и световната финансова криза с глътки люта ракия&quot;, допълва стопанинът. От 12 години той се занимава с казани за ракия и по този начин издържа семейството си. Не крие, че в последните 2-3 зими клиентите стават все повече. &quot;Сигурно е заради пустата му криза. Хората гледат да си осигурят поне ракийката. Че в ресторантите пийването излиза доста солено. Казанът ми е с вместимост 200 литра и е направен по всички европейски изисквания&quot;, казва още Новоселски. Докато се поти край казана, съселяни често го наобикалят, за да опитат от течния високоградусов еликсир. &quot;При Иван е и кръчма, и библиотека, и магазин&quot;, казват съседите му.<br /> <br /> Огромен е напливът от мераклии да сварят огнена вода на казанджийниците в общините в региона. В някои села все пак се правят записвания, но чак за след месец. Съдържателите на казаните пък отчитат акциза от ракията на всеки две седмици. Според закона собствениците на еликсира броят на митниците по 2,20 лв./л ракия, когато количеството не минава 50 литра. Това прави точно 50 на сто от сумата, която плащат големите производители. А след 50-ия литър акцизът скача на 4,40 лв./л.<br /> <br /> Заради кризата обаче много хора в Пиринския край си направиха казани за ракия в домовете си. Така те си варят домашарката вкъщи, за да избегнат плащането на налога. &quot;При нас също има раздвижване. Тези, които имат пари, се снабдяват с домашна ракия от лицензираните казани. Не се оплакваме от липса на клиенти. Но някои си я майсторят сами у дома. Просто в тази финансова криза всеки гледа да спести някакви средства&quot;, споделят собственици на лицензирани казанджийници. Те са категорични, че домашните казани са нерегламентирани обекти и са много опасни. Защото не всеки разбира от този занаят. Често стават и инциденти. Дори в село Сухострел, което е на 30 км от общинския център Симитли и в него живеят 6 души, казан за ракия има. &quot;При нас ток няма, но домашарка си правим. Защото без нея това трудно време няма как да мине. Но акциз не плащаме, защото пенсиите са ни малки&quot;, коментират мъжете в селото. За материал ползват какви ли не плодове, като се почне от гроздето и сливите и се мине през черешите, прасковите, дюлите, за да се стигне до ябълките и крушите.<br />