Прокуратурата е събрала доказателства за доста допуснати нарушения, които са довели до пожара във влака “София-Кардам”. При трагедията на 28 февруари загинаха девет души. Това съобщи заместник-окръжният прокурор на Плевен Валери Мирчев, който наблюдава делото.
Мирчев посочи, че не е удовлетворен от представената комплексна пожаро-техническа експертиза, затова е назначил поредица от нови експертизи за изясняване поотделно на различни обстоятелства по случая. 
 Ангажирани са вещи лица, които да отговорят на много въпроси, свързани с електрообзавеждането на вагоните, отоплението, реакция на металите при високата температура и т.н. През август изтича удълженият срок за разследването, но Валери Мирчев смята да поиска ново удължаване от главния прокурор. Целта е да бъдат анализирани новите експертизи и установени точно всички аспекти, довели до тежкото произшествие. С хода на следствените действия са запознати близките и роднините на загиналите, Върховната касационна и Апелативната прокуратура. /БЛИЦ