Археологически находки доказват, че първото боядисано яйце е било щраусово, а не кокоше. Наясно или не с този факт, българите все по-често го търсят във фермите, където едва смогват да изпълнят поръчките. Екип на ТВ7 е посетил фермата на Елмира Димитрова, която потвърди интереса на хората към продукцията.
&quot;Радваме се на интерес голям всяка година. Хората все повече и повече разбират за нашето съществуване и често ни се случва да ни се обаждат във връзка с имени и рождени дни. Подходящ и нетрадиционен подарък е щраусовото яйце - било то нарисувано или не&quot;, разказва собственичката на фермата.<br /> <br /> Едно щраусово яйце се равнява на 30 кокоши. С щраусово яйце безспорно можем да нахраним цялата фамилия. Рядко обаче си струва да го приготвяме като кокошето. Те не се варят или пържат, за да не се увреди черупката. Първо се прави дупка с бормашина, която след това се разширява със свредел. Затова най-често се правят омлети и крем карамел от щраусови яйца.<br /> <br /> Боядисването също не е лека задача. Традиционните методи няма да са толкова ефективни върху богатата на калций щраусова черупка и затова се ползват маслени и акварелни бои.<br /> <br /> Истинските майстори пък се заемат с изобразяването на светци върху яйцата. Изрисуваните върху щраусови яйца икони се освещават в църква, както повеляват християнските традиции. Освен атрактивен подарък, щраусовото яйце е полезно за здравето.<br />