„Продадох моя дял от къщата и двора на село на брат ми. Парите ми бяха необходими, защото с тях и със спестени си купих апартамент в Кърджали, в централната част“, казва Хюсеин - един от новодомците през 2020-та, цитиран от 24rodopi.com.

Всъщност, той участва два пъти и в статистиката на Агенцията по вписванията относно сделките с имоти в периода от януари до ноември.

1 385 сделки с недвижими имоти са сключени в Кърджали през 11-те месеца на годината. В същия този период на 2019-та година те са били 1 316.
 

15 предложения за стая на въздух

 
В почти всички областни центрове е отчетен спад при покупко-продажбите на недвижими имоти, като изключение правят само Кърджали, Варна, Стара Загора и Видин. Най-голямо, с 5 %, е увеличението в Кърджали, следва Варна с 4 %.

Най-голям спад в имотните сделки има в Перник – цели 23 процента, следват Добрич и Ямбол, съответно с намаление на продажбите със 17 и 15 на сто. Пловдив „отстъпва“ с 1 процент, докато София – с цели 4 %.

„Децата учат в Кърджали. Тяхното бъдеще е в големия град, ако е писано и на Запад. Дано в България нещата се оправят и доходите станат по-европейски и тогава знам, че младите ще остават тук, но на този етап е трудно да се каже“, обяснява избора си за жилище в Кърджали Хюсеин.

Според него не само гурбетчии купували жилища в Кърджали.

10 атрактивни къщи, в които всички биха живяли

„Тези от Западна Европа купуват ново строителство, докато такива като мен също има много. 

От малкото населено място – в големия град, по различни причини. Например, това, че в Кърджали има болница и лекарски кабинети, е от особено значение.

Докато почти всеки гурбетчия държи на ново строителство, идващите от селата купуват и стари апартаменти, в това число и панелни жилища във „Възрожденци“, добавя новият кърджалиец.