Мен лично ме стресна цената от 1000 лева за шофьорски курс, но въпреки това важното условие тук е не колко ще струва, а в крайна сметка човекът да се научи да шофира. Това сподели в сутрешния блок на БНТ бившият председател на Комисията по транспорт в НС Настимир Ананиев във връзка с очакваното повишение на цените за шофьорски курсове.

,,Когато някой е получил книжка, той излиза и започва да шофира внимателно. Проблемът е през втората и третата година, защото повечето хора тогава вече започват да се мислят за добри шофьори. Освен това не може винаги да се твърди, че водачите са виновни. Вина има и онзи, който ти е дал книжката с думите, че можеш да шофираш. Проблемът представляват още и инфраструктурата, проблемите при даден автомобил, така че не само водачът има вина при катастрофа, макар човешкият фактор да е ключов'', допълни Ананиев.

,,Шофьорските курсове трябва да станат по-качествени и да не се допускат инциденти, защото новите водачи са причина за 25% от пътните произшествия у нас'', коментира по темата Любка Маринова от Асоциацията на пострадалите при катастрофи и добави, че в случая не цената е най-важно, а да се запази човешкият живот.

,,Всичко трябва да започне от семейството, да мине през детската градина и да стигне до училището, за да придобиеш транспортна култура'', обясни още Маринова.