Един град в щата Канзас е готов да ви даде 15 000 долара, за да се заселите трайно там, да живеете и да работите за него, пише BG VOICE.


Така че ако тази година планирате преместване или пък дори и още да не сте го решили, може пък да намерите основание да получите новия си постоянен адрес именно там.

Градът, който е предприел тази мярка за привличане на нови жители, се казва Топика.

Той се намира в североизточния край на щата, на 80 километра западно от град Канзас Сити. Разположен е на южния бряг (и частично на северния) на река Канзас (десен приток на Мисури).

Топика всъщност е столицата на щата. В града живеят около 127 473 души според преброяването от 2010 г.

Инициативата за набиране на жители чрез заплащане е нова програма, наречена Choose Topeka Talent Initiative.

Тя търси изключителни хора, които да се преместят в града, за да помогнат за възхода на икономиката му и за възстановяване на намаляващото население.

Kansas City Star съобщава, че програмата е съвместна инициатива на Топика и окръг Шоуни. Те се ангажират с осигуряването на 300 000 долара, достатъчни за привличането на до 60 нови местни жители.

Както обикновено обаче, има и някои условия. За да получите парите, ще трябва да пребивавате в града една година. А на уебсайта на програмата е обяснено, че всички стимули ще се основават на резултатите.

Програмата не е насочена само към намиране на повече жители, но и има за цел да подпомага компаниите, които отчаяно се опитват да попълнят новооткритите си работни места.

Според Kansas City Star, броят на обявените свободни позиции в цялата страна надвишава броя на хората, които търсят работа повече от година.