Най-пълният гид в света на витамините!

Дръжте го на вратата на хладилника, така никога няма да пропуснете нищо

Всеки знае, че човешкото тяло се нуждае от витамини за здравето. Някои ги вземат под формата на таблетки, а други се опитват да ядат повече плодове и зеленчуци. Голяма част от хората без медицинско образование трудно си представят какви витамини се съдържат в различните продукти. Ние решихме да коригираме този пропуск и да ви разкажем за всички витамини, известни на науката , техните свойства и източници.

Витамините условно са обозначени с латински букви от азбуката: A, B, C, D, E, H, K, и т.н. Впоследствие се оказа, че някои от тях не се срещат като отделни вещества, а като комплекс витамини ...

Така че не се изненадвайте, ако откриете някъде споменаване на витамини като например M или U: въпреки че в съвременната химическа класификация тези вещества са посочени като " витаминоподобни " и всъщност не принадлежат към витамините, остарялата номенклатура е широко използвана от лекари и фармацевти.

Витамин А

От него зависят:  кожата, косата, ноктите, очите, костите.

Източници:  моркови, цитрусови плодове, твърди сирена, извара, мляко, яйца, риба, магданоз, спанак, черен дроб.

Унищожават го:  висока температура, продължително съхранение.

Дневна доза:  200 грама моркови.

Витамин В1

От него зависят:  мозъкът, храносмилането, мускулите, сърцето, сънят.

Източници:  мая, свинско месо, ядки, овес, елда, просо, бобови растения.

Унищожават го:  дългата обработка, солта при готвене, пиенето на кафе по време на хранене.

Дневна доза:  150 грама свинско месо.

Витамин В2

От него зависят:  възстановяването на клетките, мускулите, зрението.

Източници:  мляко, бадеми, яйца, гъби, елда, извара, дрожди, месо.

Унищожават го:  дълго излагане на светлина.

Дневна доза:  250 мл мляко.

Витамин B3

От него зависят:  храносмилането, кожата, нервната система.

Източници:  черен дроб, пилешко, телешко, риба, зърнени храни, фъстъци и фасул.

Унищожават го:  ултра-високата температура.

Дневна доза:  150 г черен дроб.

Витамин B5

От него зависят:  паметта, настроението, възстановяването от болести, кръвоносните съдове, сърцето.

Източници:  месо, пиле, жълтък, мляко и млечни продукти, яйца, бобови растения, ядки, мая, овесени ядки, елда, ориз, броколи.

Унищожават го:  многократното замразяване.

Дневна доза:  100 г пилешко.

Витамин В6

От него зависят:  обновяването на организма, кръвоносните съдове, нервната система.

Източници:  зърнени храни, зелени зеленчуци, зеле, банани, орехи, пшенични трици, сьомга, месо.

Унищожава го:  дълго излагане на светлина.

Дневна доза:  200 грама зърнени култури.

Витамин B7

От него зависят:  растежът на клетките, производството на мастни киселини.

Източници:  фъстъци, магданоз, жълтък и черния дроб.

Унищожава го:  N / A.

Дневна доза:  100 г фъстъци.

Витамин В9

От него зависят:  възстановяването и растежа на клетките.

Източници:  авокадо, цвекло, спанак, черен дроб, аспержи, мая, брюкселско зеле.

Унищожава го:  дълго излагане на светлина.

Дневна доза:  150 г черен дроб.

Витамин В12

От него зависят:  теглото, имунитетът, паметта, храносмилането.

Източници:  соеви храни, хмел, спанак, водорасли, стриди, риба, мляко, сирене, жълтък, месо.

Унищожават го:  дълго излагане на светлина и високи температури.

Дневна доза:  85 грама.

Източник: zajenata.bg