Здравословните и лесни храни се съчетават отлично помежду си в разнообразни комбинации и са изключително питателни, пише Elle. Ето защо дори само една салата от подобен микс от здравословни продукти е достатъчна, за да ви осигури основните хранителни вещества и елементи.
1. Сьомга

Вълшебният хранителен елемент, който се съдържа в сьомгата са Омега-3 мастни киселини, които са от основно значение за поддържането на здравето на мозъка, очите, кръвоносните съдове и кожата. Тази съставка е особено полезна за тези, които страдат от нервни сривове и депресивни състояния. Месото на сьомгата подобрява издръжливостта и концентрацията. Освен това комбинацията от сьомга и зеленчуци помага за по-доброто усвояване на витамините.

2. Бадеми

Известно е свойството им да намаляват риска от хронични заболявания, включително диабет тип 2, помагат за отслабването в областта на корема и удължават живота ни. Защо е важно да слагате бадеми в салатата? Наситени са с полезни мазнини, които помагат на мастноразтворимите витамини A, D, E и K да се абсорбират по-ефективно.

3. Маслини

Те са отличен източник на мононенаситени мастни киселини (Омега-9), помагат за намаляването на кръвното налягане и намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания. Освен това маслините са богати на витамин Е, който е известен като един от основните компоненти в борбата с първите признаци на стареенето.

4. Авокадо

Не го подминавайте! Недопустимо е да го игнорирате и да не го включите в салатата. В него се съдържат витамините C, E, K и В6 – кой друг плод може да се похвали с такова количество анти ейдж елементи едновременно? Авокадото е напълно предсказуем източник на полезни мазнини, които помагат за усвояването на хранителните вещества от салатата.

5. Чери домати

Те са антиоксидантна бомба – ликопинът в състава им се бори с бръчките, но и помага за намаляването на риска от появяването на сърдечни заболявания и инсулт. След термична обработка доматите съдържат повече ликопин, но и в суров вариант той е предостатъчно. Според последните изследвания, хората, които често консумират чери домати, особено в салатата си, по-малко развиват рак на млечните жлези.

6. Чушки

Знаете ли, че в сладката хрупкава пиперка се съдържа повече витамин С отколкото в портокала например? Благотворното му влияние върху имунитета ви е до болка известно! Половин чаша нарязана сурова зелена чушка съдържа дневната норма витамин С, а половин чаша от червената чушка дори го надвишава. Този зеленчук е богат и на витамин А, който помага за здравето на кожата, на зъбите и на костите.

7. Моркови

Още един шампион на антиоксиданти. Смело слагайте моркови в салатата, ако искате да съхраните младостта на кожата дълго време. Половин чаша настъргани моркови осигуряват дневната доза витамин А – за отлично зрение.

8. Зелен грах

Ако искате да получите достатъчно дневно количество витамин С, без никаква захар, изберете грах. Ако не обичате зелена или червена чушка, заменете ги в салатата с грах. 85 гр от него доставя дневната доза.

9. Броколи

Самият факт, че това е най-ниско калоричният продукт от всички растителни храни, осигурява мястото му в салатата в предверието на плажния сезон. Броколи е един от редките продукти, които насищат организма с аминокиселини, които са от полза за косата, кожата и ноктите. Това ефективно прогонва от тялото излишните течности, предизвикващо оттоци.

10. Цвекло

Цвеклото има култов статус в хранителната промишленост. Интересно проучване установява, че редовното консумиране на цвекло може да увеличи производителността на работа. Трябва да имате здрав стомах обаче.