Италиански бизнесмен отнесе 750 лева глоба и остана 3 месеца без книжка, заради шофиране с превишена скорост в Пловдив, предаде TrafficNews.

Той е бил сниман на 11.02.2021 г. в 15:21 ч. на бул. „Асеновградско шосе“ до бензиностанция „Лукойл“, в посока гр. Асеновград с джип ауди, собственост на голяма пловдивска фирма.

Аудито се е движило със скорост от 111 км./ч, при максимално допустима скорост за движение в населено място от 50 км./ч. Отчетен е толеранс от минус 3% в полза на водача на регистрираната скорост, и така е определена наказуема скорост от 108 км./ч, което е превишаване на  максимално допустимата с 58 км./ч.

За установеното нарушение бил съставен акт за установяване на административно нарушение в който е описано, че италианецът е нарушил ЗДвП. При съставянето му съдържанието било разяснено от полицейския служител на нарушителя, който от своя страна не възразил и го подписал. 

В последствие бизнесменът решил да оспорва акта, защото не разбира и дума български език. Заявил, че не може да говори и чете на български език, поради което не разбира какво пише в акта и наказателното постановление. В хода на делото свидетел подкрепил твърдението му, но няколко от разпитаните не.

Районният съд обаче не повярвал на чуждестранния бизнесмен, че не разбира български и само потвърдил санкцията.

Решението може да се обжалва пред Административния съд в града под тепетата до 29 август.