Поради активността на природно-синантропните огнища в Странджанския и Старопланинския райони, всяка година в Бургаския регион се регистрират нови случаи на заболяването трихинелоза. А с откриването на ловния сезон за лов на дива свиня, рискът от заразяване с трихинелоза нараства неимоверно, предупреждават от РИОКОЗ- Бургас, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в морския град.
Специалистите са на мнение, че заболяването трихинелоза продължава да е актуално, но, за съжаление много от гражданите подценяват риска.
Епидемичните взривове, които периодично избухват през последните години, са в резултат на консумация на месни продукти, направени от свинско месо, добито по време на лов, и консумирани преди да е известен резултатът от трихинелоскопския преглед на месото.
В началото на 2008 г, през месец февруари, в региона беше регистриран епидемичен взрив от трихинелоза. Източник на заразата бе дива свиня, отстреляна в района на с. Камчия, община Сунгурларе. Заразеното месо и месните продукти, направени от него, са консумирани от 108 лица на възраст от 3 до 77 години. От тях заболелите са 43, а болнично лечение е проведено на 9 човека. /Марина Шиварова, БЛИЦ