“Оставете Венко /Марковски/ на българите. Не правете насила герои от хора, които са се отказали от своята идентичност и са потърсили мястото си на друга страна. Моля редакцията да бъде малко повече неутрална и да потърси в Интернет подробности за Венко и точно да предаде какво разказват за него сестра му, жена му, а и племенникът му. Не правете насила македонец от човек, който се чувства българин, за когото и неговите най-близки твърдят, че е българин.
Такива като него има и днес много в Македония. Само че тези днешните се намират тук, в Македония и от вкъщи искат да ни направят всички като тях. Не знам защо им дават да си правят партии тук и да тряскат глупости по телевизията. Да обичаме татковината си повече от онези, които искат да ни я вземат. Да отстояваме своето, а не да се продаваме като някои горе споменати”.
Това гласи мнението на подписал се като Петко във форума на македонският “Утрински вестник”, публикувано към материал под заглавие “Венко Марковски – част от македонския синдром за самоунищожаване”. Тази публикация е част от серията подобни в македонския печат по разразилия се спор дали Венко Марковски трябва “да бъде върнат на македонската литература” и да бъде реабилитиран в Македония.
Интересно е още едно мнение към същия материал, подписано от “Митко е за УДБА”: “Ако един македонски човек трябва да избира между българофилите и удбашите /УДБА е зловещата югославската тайна служба за държавна сигурност – бел.ред/, е ясно, че ще избере удбашите. Стига с тия македонци, които са се писали за българи. Трябва да се грижим за нашата нация, а не да хвалим някои изроди там, които са сменили нацията си, защото не им вървели по кефа. Без /Блаже/ Конески нямаше да имаме македонска нация и той му пречел на Венко. Няма защо да се реабилитират българи”.
Без много да мисли човек, от последното може да заключи, че македонската нация е плод на Блаже Конески /роден като Благой Конев, 1921 - 1993 г., основоположник и един от кодификаторите на книжовната норма в Република Македония/, работил в Югославия. Надали някой може да си представи “делото” на Конески без благословията на югославската, разбирай сръбската УДБА. Вижда се, че и до днес мнозина в Македония избират УДБА. И за да кажем нещата най-ясно – македонската нация е продукт на сръбската политика, направила от българското население във Вардарска Македония отделна нация, която все още си предпочита УДБА.
Накрая ще цитираме още едно мнение от форума в македонския вестник от подписал се като Д. Талев: “Когато влязох в залата, видях около мене удбаши и страхът се пропи в костите си и едва дочаках края на представлението и излетях право в къщи. “Ето как се гради “македонска” нация, демек “Со кротце, со благо и со много кютек”, завършва мнението.  /Елка  Василева, БЛИЦ