Баба Васила Бончева, която бе захвърлена от снаха си в коридора на Социално подпомагане-Пловдив на 27 януари, е в много тежко състояние, научи БЛИЦ от свои източници. 70-годишната нещастница е била приета в Университетска болница-Пловдив с гангрена на единия крак, получена от измръзване.
Баба Васила е болна от тежка пневмония. Жената страда и от деменция. Тя трябва да бъде изписана скоро от болницата, но тъй като нито един от тримата й сина и дъщеря й не я искат, й се подготвят документи да бъде настанена в социална институция.
 

Както БЛИЦ съобщи, на 27 януари следобед социалните работници забелязали, че възрастната жена състои сама и безпомощна на първия етаж с чанта в ръце. Прилошало й, затова те подали сигнал на телефон 112.   

Медицинският екип установил, че жената е с пневмония, а в последствие се разбрало, че кракът с гангрената трябва да се ампутира. В болницата обаче Васила отказала да се подложи на операция. Подписала документи, че се отказва от лечение и иска да бъде изписана. На другия ден била открита в ужасяващо състояние на централна гара. Жената била адекватна, но продължава да отказва да постъпи в болница и да се подложи на лечение. Оказало се, че тримата й сина не искат да я гледат, а дъщеря й не била открита.

Бабата живеела при една от снахите си в квартал „Кючук Париж” заедно с петте си внучета. Свекървата и снахата не се разбирали, затова по-младата жена изоставила майката на мъжа си на произвола на съдбата. Поради тази причина със случая се занимава прокуратурата.

От Социални грижи-Пловдив заявиха, че подготвят документите на Васила и тя ще бъде настанена в дом за възрастни хора с деменция.

Статистиката с подобни случаи тревожно нараства. За съжаление, все повече хора изоставят близките си по този жесток начин, коментираха още социални служители пред БЛИЦ.
 
Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ