"Нектарий бе един вид дистрибутор на опиати в манастира. Беше в полезрението на спецслужбите за тази своя дейност. По този въпрос ще говоря обаче подир края на разследването срещу мене!". Това заяви бившият игумен на Гложенския манастир Панкратий часове след като колегата му йеромонах Нектарий си призна, че употребява марихуана. 51-годишният черноризец е в Правешкия манастир днес, където изтърпява наложената му от Районен съд-Тетевен наказателна мярка "домашен" арест. Там той ще остане докато съдът се произнесе за вината му около двата палежа в Гложенския манастир на 3 август т.г.
Според Панкратий той бил известил с рапорт от 5 декември м.г. Ловчанския владика Гавриил за наркозалисиите на Нектарий. "Там съм описал как Нектарий употребява многократно опитати. Под влияние на опиата виеше като скопен чакал през прозореца. Имало е случаи да се обезводни, лично съм го спасявал от смърт, водил съм го да му поставят системи. Лошото е, че той бе един вид наркодилър. Ще си позволя да разкажа следното. През 2005-а в манастира приехме за 2 седмици т.нар. Зелено училище с 10 деца от интернат в град Тотлебен. 3 дни преди края му едно от децата, Георги се казваше, изпадна в криза. В Тетевен го поставиха на системи 4 часа. По-късно пред психолог и учители детето призна, че Нектарий му дал "нещо", от което му прилошало.
Според Панкратий йеромонах Нектарий криел опиата си по посока на пещера Моравица. Там и в местността Маньовица се сбирал с момчетии. "Уж излезе на разходка като благочестив монах, а като се върне, все едно, че е изпил 3 бутилки алкохол концентрат!".

Бившият игумен на Гложенската обител отрича да е удрял Нектарий в нощта на 31 юли. "10 души от разни чешки фирми станаха свидетели на всичко. Показанията им се пазят в тетевенското следствие. Ако на мене не вярвате, прочете тях. Дал съм обет пред Бога и съм наясно какво произлиза от това, ако един монах лъже!".
Панкратий обаче не скри, че към момента не е готов да опрости клеветите на Панкратий. "Нека Бог да му прости. Аз като земен човек, ще го съдя, защото той оклевети името ми пред цяла България!", добави той, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Ловеч. /БЛИЦ