Интересен начин за обявяване на прогнозата за времето избра синоптикът на Нова телевизия Николай Василковски на Велика Събота. Той реши да излезе от студиото и да съобщи градусите от Витоша.
 

Вместо карта с цифри, Василковски използва яйца. На наредените пред него боядисани яйца с четка той рисува облачета, слънца и цифри с очакваните градуси.
 


Василковски съобщи и нещо любопитно за замърсяването с фини прахови частици. По думите му, ситните песъчинки, дошли у нас от Сахара, са се разпространили навсякъде. Те са били отчетени и по високите места в планините.  
 
И тази сутрин запрашеността на въздуха бележи стойности над допустимите в 7 града на страната – Видин, Плевен, Ловеч, Перник, София, Пловдив и Смолян. Концентрацията на фини прахови частици е над среднодневните норми дори в станциите на „Копитото” във Витоша на 1350 метра надморска височина и „Рожен” в Родопите на 1750 метра надморска височина. Причина за замърсяването е обширен облак прах от Северна Африка.
 
До края на Великденските празници е възможно падане на кални дъждове. В началото на новата седмица обаче запрашаването ще се оттегли на изток и ще излезе от пределите на страната.

Над Балканите преминава студент атмосферен фронт, който в комбинация с високите дневни температури е предпоставка за динамично време с екстремни явления. Движението на фронта е от изток на запад – днес след обяд валежите и гръмотевичните бури ще са в Западна България. През нощта срещу неделя и на Великден ще вали повече в източните райони.

От Великден през цялата следваща седмица времето се очертава нестабилно с превалявания и гръмотевична активност в следобедните часове. Дневните температури ще се колебаят около 20 градуса.

Заради очакваните валежи в събота и неделя опасност от поройни наводнения има по долното течение на река Огоста в Северозападна България.