Оказва се, че съставка, която се съдържа в хмела, от който се прави бирата, понижава нивото на холестерола и захарта в кръвта, и предотвратява пълнеенето. Става дума за флавоноида ксантогумол. Специалистите от Университета в Орегон са провели изследвания с мишки. Опитните гризачи са били хранени с продукти с високо съдържание на мазнини, а също така са им давали различни дози ксантогумол, пише Zee News.
Мишките, които са получили най-високи дози ксантогумол, са намалили лошия холестерол с 80%, с 42% е паднало нивото им на инсулин, със 78% - нивото на интерлевкин 6 (маркера на възпалението) в сравнение с гризачите, на които не са давали от това вещество.<br />
<br />
Теглото на мишките, които са хранени с мазни продукти, се е увеличило, а онези, които са получили и ксантогумол, са спаднали с 22 на сто, в сравнение с тези, на които не е давано от веществото.<br />
<br />
Учените смятат, че съдейки по всичко, ксантогумол увеличава нуждата от употреба на кислород и ускоряна обмяната на веществата. Най-високата доза ксантогумол, използвана в изследването, съставлява 60 милиграма на килограм телесна маса на ден. Това е еквивалентно на 350 милиграма на ден за човек, който тежи 70 килограма. <br />
<br />
Чудодейният ксантогумол досега се свързваше само с противовъзпалителните му и антиоксидантни свойства. Но едно от проучванията, публикувано в Журнала за агрикултурна и хранителна химия, изследва връзката между забавянето на развитието на болести като Алцхаймер и Паркинсон и консумацията на хмел.<br />
<br />
„Хмелът от сушени женски части на растението хмел се използва широко в направата на бири. В традиционната китайска медицина хмелът се е използвал от векове за лечение на различни заболявания. Ксантогумолът привлича значителен интерес поради неговите многобройни фармакологични функции, включително антиокислителна, сърдечно-съдова защита, противоракова, също така има и антивирусен, антизатлъстяващ и антивъзпалителен ефект. ", обясняват авторите на изследването – Американската химична общност.<br />
<br />
Учените са установили, че ксантогумолът помага за намаляване на оксидативния стрес върху мозъчните клетки.<br />
Оксидативният стрес се отнася до стреса върху клетките, причинен от високо реактивни "свободни радикали", които са странични продукти от нормалния процес на производство на енергия в организма.<br />
<br />
<strong>Превод: БЛИЦ<br />
<br />
</strong><span style="color: rgb(51, 153, 102);"><strong><a href="https://zdrave.to/" target="_blank"><span style="color: rgb(51, 153, 102);">ОЩЕ ЗА ЗДРАВЕТО, ТЯЛОТО И ДУШАТА ЧЕТЕТЕ НА ZDRAVE.TO</span></a></strong></span>
0 Коментара: