Ще има повторна експертиза за смъртта на арестанта Пламен Куцаров, защото има съмнения в резултатите от първата експертиза. Това съобщи пред Нова тв градският прокурор Николай Кокинов, който бе поканен да коментира знаковите арести от последните седмици.
Експертите са твърде уклончиви, не е нормално арестант да приеме амфетамин, при положение, че е бил обискиран преди това, каза Кокинов. Няма обяснение и за действията на охраняващите полицаи в последните минути от живота на задържания.
"Той не е умрял за секунди", посочи градският прокурор - "Виждайки, че човекът се мъчи, белезниците е било редно да се сложат отпред, ако не и да се махнат въобще". Белезите по гърба на арестанта доказват, че той до последно е бил с белезници на гърба, което е способствало за задушаването. Лекарите давали примери с 20-ина случаи по света на подобна смърт на арестанти с белезници.
Това развитие е попречило и на практика е спряло разследването на групата за отвличания и това е допълнителен повод действията на полицаите да се проверят.
За ареста на Златко Баретата прокуратурата поддържа своята версия - че е задържан, а не че се е предал сам. "Призовката е връчена законно на майка му и след като той не се е явил, е обявен за издирване", аргументира се Николай Кокинов.
Предстои да се уточни йерархията на групата. Обвинителите разчитат на показанията на повече от трима свидетели, има и данни, събрани със специални разузнавателни средства. На въпрос ще издържат ли показанията на тези свидетели, прокурорът отговори: "За тези хора е гарантирана защита - на тях и на семействата им, включително чрез включване в програмата за защита на свидетели".
Но дори да се стигне до споразумение, това не е  провал на разследващите, смята градският прокурор. Споразумението не е мръсна дума, то е предвидено в законодателството. "Ако приемат да лежат 10-15 години в затвора, ще се споразумеем с тях, защо не", коментира Кокинов. Според него обществените очаквания за бързи резултати са по-важни в случая.
За  продължаващото вече три години дело срещу Маргините мнението му е, че вината не е в съда, а в закона. Ако законодателят предвиди процесът да продължава и при заболяване на някой от обвиняемите, този проблем няма да съществува, каза прокурорът. /БЛИЦ