Правомощията на президента в новия Закон за отбраната и въоръжените сили на Република България са същите, каквито и в стария закон. Това заяви министърът на отбраната Николай Цонев след заседание на Министерския съвет. Днес кабинетът одобри интегриран модел на управление на отбраната, според който се сливат Министерството на отбраната и Генералният щаб.

Българската армия вече ще се ръководи от началник на отбраната, който ще е на пряко подчинение на министъра на отбраната, а не както беше досега на върховния главнокомандващ. “Президентът ще получава пряко информацията. Длъжни сме да му даваме информация, която той иска”, категоричен беше Николай Цонев. На въпрос обаче при разногласие между президента и министъра на отбраната чия заповед трябва да изпълни началникът на отбраната, военният министър заяви: “Началникът на отбраната трябва да изпълни тези заповеди, които касаят националната сигурност, независимо от кого е поставена задачата. Началникът на отбраната трябва да реши чия заповед да изпълни и това решение трябва да е свързано с националната сигурност. Той е най-висшият военен и знае какво решение трябва да вземе. Аз се надявам, че и президентската институция и министерството на отбраната са достатъчно отговорни да не влизат в колизии за взимането на решенията”. Той каза още, че представителите на президентската институция са подкрепили законопроекта.
Николай Цонев съобщи още, че с новия закон за отбраната предстоят съкращения в ГЩ, но все още точният размер не бил ясен.
С поправките военнослужещите вече няма да подписват срочни договори, а ще се назначават директно със заповед без срок на договор. При уволнение ще получават 20 брутни заплати. Ще бъдат уволнявани директно от армията военнослужещите, които в продължение на три месеца не успеят да покрият нормативите за физическа подготовка. Военнослужещите и техните семейства ще могат да бъдат настанявани във ведомствени жилища, като вече няма да заплащат наем за ползването му.
Николай Цонев изрази надежда новият закон за отбраната да бъде приет до март месец следващата година. Петя Шекерлетова, БЛИЦ