Въпросът не е партиен и в това с кои партии се срещаме. Въпросът е държавнически, защото знаете, че гражданите нямат доверие в институциите и това делегитимира институциите. Искаме да върнем доверието на хората в институциите и изборния процес. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в телевизионно интервю. 

"Хората са отблъснати и хората си казват, че няма смисъл да гласуват, защото вотът им ще бъде подменен. Във времето на криза трябва да имаш много силна подкрепа, за да предприемеш големи реформи", допълни тя. 

"Тези избори ще ги правят ГЕРБ. Същите на които техни представители носят бюлетините, правят протоколи и сте заснемали как им се казва за кого да гласуват. Решението на въпроса за омаловажаване на купения вот - масово гласуване и висока активност. Гласувайте без страх, свободно.

Вотът не е предрешен и всеки глас е много важен. Гласувайте за когото предпочитате, за този който ви дава надежда. Така беше при президента Радев.

Знаете каква висока активност имаше. Сигурно е имало опити за фалшификации. Победата на Радев беше комплексна - това, че организирахме изборите и го издигнахме, хората извън БСП, които гласуваха за него и личните му качества. Високата активност е ключова за легитимността на институциите", обясни лидерът на БСП. 


Нинова бе категорична, че БСП и Радев нямат конфликт, нито напрежение. 

"Дали БСП ще издигне Радев за втори мандат, ще се реши след парламентарните избори. Все още не е обсъждано в партията. И ние, и Радев, сме на едно и също мнение. Не е естествено да го обсъждаме в момента. Не се правят номинации. В момента текат номинации за депутати. След парламентарните избори ще вземем това решение. И двете страни заявихме, че между нас няма напрежение", каза Нинова. 

"Всеки от нас може да е различен в програмата и идеологията си, но всички искаме честни избори. БСП може да предложи две неща - имаме структури в цялата страна. Някои от извънпарламентарните партии нямат такива. Имаме членове на секционни комисии. Искаме да обединим кадровия потенциал, който е надпартиен", обясни соцлидерката. 

"Не сме канили ДПС на срещи. Изпратихме покани на партиите, с които сме си сътрудничили. Аз казах Слави Трифонов, Мая Манолова, Христо Иванов и останалите. Още не сме разговаряли с Мая Манолова. Ще поканим и Христо Иванов", каза тя. 

Тя заяви, че днес БСП са внесли предложенията си, като видеонаблюдението е едно от промените в Изборния кодекс, а другото е изчистването на мъртвите души, което става чрез публичен регистър. 

"Взема се информация от миналите избори и се използва тя. А тези, които не са гласували тогава, но искат да гласуват сега, отиват с личните си карти и се дописват. Прави се в много държави. За видеонаблюдение имаме две предложения - онлайн да се предава броенето на бюлетините и предоставянето на протокол", обясни Нинова. 

"Кризата и пандемията доказаха необходимостта от промени. Доказаха, че болниците трябва да бъдат търговски дружества. Кризата показа, че са необходими високи технологии, за да учат онлайн.

Някой гледа ли съдържанието? Искаме съдържанието да е отговорност на държавата. Близо 2 милиона българи живеят на прага на бедността и кризата задълбочи това. Пенсиите трябва да се преизчислят и ще се повишат между 20 и 30%. Правено е през 2008 г. при тройната коалиция. 

"Визия за България" е актуална и се модернизира. Моделът на управление трябва да се промени и да управлява с грижа за хората", завърши лидерът на социалистите.