Въпреки кризата няма да има никакво забавяне в изплащането на обезщетения за безработица и на пенсиите през 2009 г. Това увери в Плевен управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Йордан Христосков в петък. Той уточни, че в бюджета на НОИ са предвидени над 100 милиона лева обезщетения за безработица.
Първите три месеца са изразходвани средно около 17 милиона лева за тази цел, което е малко над очакваното. По думите му при недостиг могат да бъдат ползвани средства от други пера на бюджета, съобщава "Медиапул".
"Държавният бюджет също е гарант за това, могат да се използват и средства от други социални фондове, в някои от които има натрупани резерви. Никаква заплаха няма за изплащането на обезщетенията за безработица", посочи Христосков.

Според него вероятно клиентите на НОИ ще се увеличават, затова ще бъдат организирани изнесени работни места на служители от НОИ в предприятия, където се извършват масови съкращения. Там работниците ще бъдат регистрирани на място и ще бъдат обслужени, така че директно по банковата си сметка всеки месец те да получават без забавяне обезщетенията си. Ние разчитаме, че пред летните месеци сезонната заетост ще намали за известен период безработицата, но като цяло се готвим за нарастване на безработицата, допълни той. /БЛИЦ