Британски филм отново повдигна въпроса за тежкото състояние на домовете за деца на Балканите. Кадрите, заснети в Румъния и Турция, разгневиха властите в Анкара, според които това било опит да се опетни имиджа на Турция.
Занемарени домове за деца, които са или изоставени от родителите си, или имат увреждания. Излъчените от частния британски телевизионен канал ITV документални сцени от сиропиталища в Турция и Румъния напомнят много на показания миналата година от БиБиСи филм за Могилино.

Бившата съпруга на втория син на британската кралица, принц Андрю – Сара Фъргюсън, трябваше да се маскира с черна перука и да се представи за донор, за да помогне на телевизионния екип да снима със скрита камера ужасяващи картини на малолетни, които прекарват дните си със завързани ръце, или поставени в легла-клетки.

Най-стряскащият кадър

бе на малко момченце от сиропиталище край Анкара, което лазеше по коридора, за да хване слънчевите лъчи през прозореца, тъй като никога не е било извеждано на чист въздух.

Също както правителството в София се отнесе към критиките на БиБиСи, така и турските власти реагираха мигновено на филма на ITV – и то още преди да бъде излъчен. Министърът по въпросите на жените и семейството Нимет Чубукчу обвини херцогинята на Йорк, че участва в „клеветническа кампания”, чиято цел е да попречи на кандидатурата на Турция за европейско членство. Сара Фъргюсън категорично отхвърли тези обвинения:

„Отидох там, за да привлека вниманието към съдбата на тези деца. И точно това направих. Изглежда, че съм притеснила турското правителство. Да се надяваме, че съм го притеснила достатъчно, за да се погрижи за благосъстоянието на собствените си деца”, казва херцогинята.

Камерата на ITV проследява как Сара Фъргюсън посещава домове за деца и в друга балканска държава – Румъния. Тяхното положение е не по-малко ужасяващо от тези в Турция, въпреки че пред едно от сиропиталищата се веят знамената на Румъния и на ЕС.

„Не можете да поставите флага на ЕС до този на Румъния, да сложите отвън голям цветен надпис, че това е място за рехабилитация и като отворите вратите да видите деца, които са вързани с белезници за леглата си”, казва херцогинята на Йорк.

Нечовешки условия и в българските домове

„Как е възможно да се позволява подобна жестокост да продължава в страна от ЕС”, пита и британският „Дейли мейл”, но този път не за Румъния, а за България. 
Тази седмица вестникът публикува голям репортаж за положението в шест домове за изоставени деца, които „едва оцеляват и са държани постоянно в нечовешки условия”.

„Дейл мейл” припомня, че филмът на БиБиСи за Могилино е предизвикал силно възмущение и децата от този дом скоро ще бъдат преместени в нови, по-малки сгради. Въпреки това „управляващата коалиция в България проявява слаб интерес към реформиране на тази система”, се казва в статията на „Дейли мейл”.

На външен натиск се надяват и журналистите от британския канал ITV, които заснеха излъчения в четвъртък вечер филм за сиропиталищата в Румъния и Турция. Те заявиха, че херцогинята на Йорк ще се обърне с молба към Брюксел с цел Анкара и Букурещ да бъдат принудени да се погрижат за изоставените си деца. /ДВ