Адвокатите на Майкъл Шийлдс, който беше осъден за опит за убийство на български барман, ще направят нов опит да го освободят, съобщава Kafene.
Шийлдс излежава 10-годишна присъда за това, че беше признат за виновен в опит за убийство в България през 2005, но твърди, че е невинен.
Той се намира в затвор в Англия и българските власти смятат, че неговото освобождаване зависи от съда във Великобритания.

Британският министър на правосъдието Джак Строу обаче казва, че законите на Обединеното кралство не позволяват това да стане, поради което адвокатите искат процесът да бъде разгледан отново.
Строу заяви на привърженици на Шийлдс, че той няма юридическото право да го помилва или дори да го освободи и, че това зависи от българските власти.
В четвъртък адвокатът на Шийлд - Джон Уейт ще представи документите с искане за съдебно преразглеждане на позицията на Строу.
Той оспорва решението на Строу за това, че той няма право да помилва Шийлдс, тъй като е осъден от българските власти и само те могат да променят това.
Депутатката за района на Ливърпул Луиз Елман заяви, че искането за съдебно преразглеждане е важна стъпка в процеса за справедливо решаване на случая с Майкъл Шийлдс.
Важно е да се знае от юридическа гледна точка, кой ще решава неговото бъдеще. Аз ще продължа да се боря да справедливост, заяви тя.
Ако искането на адвокатите получи положителен отговор, това не означава, че Строу ще нареди Шийлдс да бъде освободен, но ще стане ясно, че той е човекът, който трябва да вземе решение. /БЛИЦ