Няма да замълчим, когато виждаме, че нещо, което се случва в тази държава, не е правилно – така съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Кирил Петков, коментирайки критиките на президента Румен Радев.

"Където виждаме, че има стъпки назад, ние ги казваме. Ако това ядосва някои хора, това си е техен проблем", продължи Петков.

БЛИЦ припомня, че по-рано колегата му от ПП Асен Василев също използва опорката, че каквото видят и мислят трябва да го кажат.

Според Петков определението "шарлатания" е "политическа реторика, на която не бива да се обръща внимание".

Той изключи подкрепа за проектокабинет начело с проф. Николай Габровски: "Професор Габровски, доколкото знам има добра репутация в неговата си професия. Аз имам уважение към всички лекари в България, особено в такава трудна специалност, но това няма много общо с политиката. В политиката опасността е кой реално взима решения".

"На този етап изглежда малко вероятно "Продължаваме промяната" да предложи "кабинет на малцинството" с втория мандат", каза още Кирил Петков и допълни: "Няма как този парламент, който е готов да направи безумията от миналата седмица, да подкрепи едно правителство, което е антикорупционно, реформистко. Това би било една заблуда, една невъзможност".

Коментар по темата даде и съпредседателят на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов, казвайки: "Ние продължаваме да смятаме, че ако изобщо в този парламент има някакъв шанс, при цялата изключителна сложност на политическия ребус, да се излъчи правителство, от наша гледна точка, това е с втория мандат"

Иванов съобщи, че все още от ДБ са готови да продължат преговорите с "Продължаваме промяната", които по Конституция следва да получат втория мандат за съставяне на правителство, или т.нар. кабинет на малцинството, но ПП са тези, които трябва да решат дали да поемат тази отговорност.

Той подчерта, че ДБ отдавна има и позиция, че няма да подкрепи правителство с мандатоносител ГЕРБ. "Кандидатурата на проф. Габровски, колкото и той да заслужава уважение и да е респектираща фигура, не виждам как би могла да промени тази наша позиция", обяви Иванов.

Компромиси от ДБ са склонни да правят, но това не включва не включва подкрепа за мандат на ГЕРБ, категоричен е той.

Иванов посочи, че има доста натрупали се разделителни линии между политическите партии, но не вижда желание от тяхна страна да ги преодолеят, а нови избори няма да ги изтрият, само ще ги задълбочат. "Все по-ясно се налага един предизборен тон на говорене", отбеляза той.

По думите му се инвестира в задълбочаване на недоверието и от страна на политическите формации, и от страна на президента.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук