Нов удар преди Гергьовден: Идат масови фалити

Пловдивските собственици на заведения са сериозно обезпокоени за бъдещето на бизнеса си

Пловдивските собственици на заведения са сериозно обезпокоени за бъдещето на бизнеса си. Вече месец ресторанти, барове и кафенета са затворени, а за разхлабване на противоепидемичните мерки все още не става дума, пише "Марица".

Вече се чуват мнения, че преди Гергьовден може да тръгне и вълна от фалити. Хора от бранша казаха мнението си как се оцелява в условията на извънредно положение.  

Преди налагането на ограниченията имахме повече доставки по домовете, отколкото сега. Така шеф Николай Боруков, собственик на ресторанти „Верди“, „Златна круша“, „Сол и пипер“ и „Porky’s“ в Пловдив, коментира ситуацията около бизнеса си през последния месец.

Ресторантьорът обясни, че в момента единствено „Сол и пипер“ предлага доставка на храна. Причината е, че в близост до заведението има административни сгради, чиито наематели и работници все още работят от офиса и поръчват обяд по телефона.

Опитахме и с „Porky’s“, но се оказа, че с ангажирането на допълнителни хора, които да разнасят храната, разходите стават повече от приходите, уточни Боруков.

По думите му в условия на изолация повечето хора си стоят у дома и предпочитат да експериментират и да си сготвят сами. Част от тях, които са свикнали да поръчват по телефона за офиса, също в момента работят от вкъщи.

Колеги, които казват, че поръчките им вървят в кризата, сигурно имат по трима-четирима служители. При нас работят повече от 50 души и никак не ни е лесно. Нито можем да съкратим, нито да освободим хора.

Има работници, които сами пожелават да напуснат и ние ги разбираме - все пак трябва да хранят семейства, обяснява шеф-готвачът.

Според него ресторантьорският бизнес ще е последният, който ще се завърти отново след кризата - така, както е бил първият, който е понесъл удара на епидемията. „Всички други бизнеси ги затвориха с предупреждение, само нашият трябваше да спре внезапно. В три следобед на фаталния петък 13-и издадоха заповедта, в три и половина вече минаваха на проверки по заведенията“, спомня си Боруков.

Той не се наема да прогнозира кога ще свърши изолацията, но е убеден, че дори да заработят през лятото, заведенията ще отворят с фалстарт, защото точно тогава клиентите ще тръгнат по почивки.

Не са малко заведенията, които изобщо няма да дочакат вдигането на извънредните мерки и ограниченията. Димитър Маринов е собственик на заведение в „Северен“, в непосредствена близост до едно от големите училища в квартала. За него това е единствен бизнес, който е глътнал години усилия и инвестиции. „Буквално за 1 месец фалирах“, споделя 36-годишният пловдивчанин. В заведението той е давал работа на общо 8 човека - всичките е освободил още след първата седмица.

„Усетих накъде отиват нещата, докато гледах какво се случва в Италия и по света“, допълва той.

Димитър разказа, че в края на март е изнесъл и оборудването от заведението си и е освободил помещението. По думите му, за да стартира сега, ще са му нужни отново няколко хиляди лева - за да наеме отново терен, да намери персонал и да разработи самото място. Точно затова и планира да се върне към бизнеса, на който е посветил близо 6 години.

Друг сериозен проблем е, че няма работа за хилядите готвачи, сервитьори и бармани, останали без препитание.

Няколко негови познати и колеги - също в бизнеса, са напът да последват примера му. „В момента голяма част от вече бившите колеги използват дадените депозити за помещенията като наеми за текущия месец с надежда след Великден мерките да бъдат вдигнати“, обясни пред „Марица“ Маринов.

По думите му за мнозина ресторантьори последният ден в бранша може да е 30 април. „От 1 май ще дължат нова вноска за наем, която няма как да дойде, при положение, че секторът е блокиран и никой не работи от 45 дни“.