Многото боклук е като мешана скара за гризачите, те са вече и по етажите, пише "24 часа". Плъховете са окупирали цялата канализационна система на европейската ни столица. Заради кризата с боклука обаче те започват да влизат и в домовете по високите етажи на сградите.
“Ало, това е някакъв кошмар. Нали убивате плъхове? Елате у нас. Ужас! Един плъх се измъкна от мокрото помещение и цопна в канала на тоалетната чиния. На косъм мина от крачето на детето. Елате много бързо. Моля ви.”
Така обикновено звучат домакините, когато набират телефоните на някоя от столичните фирми за дезинфекция, дезинсекция и дератизация. Жените са объркани, говорят несвързано и често пъти забравят да кажат адреса си, окупиран от неканения гост.
Специалистите от години водят война с обитателите на мазета, канали, шахти и изоставени сгради. През последните години обаче гадинките стават все по-забележими. Те не се натрапват излишно, дори напротив, никак не обичат да се показват на хората, просто популацията им набъбва лавинообразно, твърди Николай Петров от една от фирмите-борци с гризачи. Той от 15 г. произвежда препарати за унищожение. Паралелно с това води и война в големи търговски, административни и производствени обекти срещу плъховете.
Развихрилата се криза със столичния боклук, десетките тонове разпилени отпадъци по улиците на София са като сватбена трапеза за опашатите обитатели на софийските потайности. Разнообразните блюда им действат като магнит и те напускат скривалищата си и се отдават на обилно пиршество пред погледите ни.
Гризачите са част от градската среда, особено в централната част на София, през последните 20-ина години. Разхождат се в парковете, обикалят с нас по магазините и се завират в краката ни, газим ги по улиците, докато шофираме, опитват храната ни в кухните на столичните ресторанти. По-непукистите от тях дори имат смелостта да се показват на детския пясъчник в градинката на НДК, където децата ги черпят с разпилени по земята зрънчо
и солетки, а майките се чудят дали да пищят, или да се въоръжат за следващия ден за разходката.
Преди време при събарянето на стара къща на пъпа на София десетки плъхове с писъци се разхвърчали към околните сгради пред смаяните погледи на работници, разказа Николай Петров. Обитателите на новите скъпи луксозни кооперации наоколо безмълвно гледали как жилищата им се напълват с опашатите гадини. След малко обаче се отърсили от стъписването и един през друг започнали да набират телефоните на фирми за избиване на плъхове.
Войната срещу гризачите освен от професионалисти може да се води и от домакини. Продуктите се продават в супермаркети, както и в аптечната мрежа. Най-често ползвани са обработени житни или пшенични зърна. Продават се на гранули и под формата на блокчета. Особено удобна е и пастата за избиване на гризачи. На пазара има и отрова за мишки и плъхове под формата на пудра. Поилките също са удобство - в специално съдче е поставена вода с отрова, която се харесва особено много на гризачите. Цените на продуктите варират от 2-3 лева за 100 грама.
Има и механични устройства за изтребване на гадинките. Най-популярният от тях е т.нар. лепилка. Тя се поставя върху пода например в гаража и щом гризачът стъпи върху нея, залепва завинаги. На пазара, разбира се, има и
класически капани за лов на мишки и плъхове. Размерите им са различни според големината на гадинките.
Иначе фирмите предлагат и професионално обгрижване на дома. Цените зависят от популацията на нежеланите гости. Така например най-евтината оферта за обработка на гарсониера излиза 20 лева. За тристаен пък цената варира от 45 до 80 лева.
Борбата се води от години, и слава богу, че законът принуди и собствениците на големи производствени халета, фабрики и обекти да инвестират в тази война, разказва още Николай Петров. Наредба на Министерството на здравеопазването от 2005 г. задължава всички физически и юридически лица да поддържат в обектите си численост в рамките на биологичния минимум. Според специалистите инспекторите от РИОКОЗ наблягат най-вече на контрола в хранителните обекти. Защото напливът на опашати гризачи там е най-голям.
Така например детска градина, разположена между едно нерегламентирано сметище и фабрика за бисквити например, е изтинско свърталище на плъхове. И за да се спасим от зараза, нежелан домашен любимец и дори охапване от плъх, трябва да следим изкъсо контрола над популацията.
/БЛИЦ