Новият кораб на “Гранична полиция” ще носи името “Поморие”, съобщиха от пресцентъра на МВР. Над 150 идеи за име на новия гранично-полицейски патрулен кораб бяха получени на електронния адрес на ведомството. Кръстница ще бъде Радостина Кичикова, служител на граничната дирекция в Бургас, а церемонията е планирана за 22 март /неделя/ на пристанището в Поморие.
Получени са различни предложения, свързани с морето и православието, с българската история и древногръцката митология. Най-многобройни са били застъпниците на името “Поморие”. "Обединяваше ги идеята да продължат традицията граничните кораби да носят имената на български черноморски градове. Жребият определи един от тях да стане кръстник", обясняват от пресцентъра.
На церемонията за официалното вдигане на флага най-новият плавателен съд на Гранична полиция ще получи символично името си от служителка на дирекцията – Радостина Кичикова от Бургас. В духа на морския ритуал, преди да разбие бутилката шампанско в корпуса му, тя ще произнесе молитва за здравето на онези, които са построили “Поморие” и за успехите на онези, които ще плават с него.
Плавателният съд е построен в германската компания “Люрсен” и е закупен със средства по програма ФАР за укрепване на капацитета на външните граници на Европейския съюз. Цената му е 7 795 000 евро. /БЛИЦ