Хари Потър, Хитър Петър и хобитите ще съжителстват в учебниците на децата от пети клас. Това е заложено в едно от новите помагала на издателство „Просвета”, пише „Телеграф”. В него за първи път фигурират автори като Стивън Кинг, Тери Пратчет и Толкин. Новите автори не са въведени по искане на образователното министерство. Те са допълнителна част от помагалата, включени по идея на авторите на учебници.
Децата трябва да съпоставят техни текстове с тези на задължителните за изучаване писатели о по този начин да влязат в света на съвременната литература, като я сравняват с по-архаични текстове. Задължителната програма бе качена от МОН в началото на тази учебна година, но остави на авторите правото да дописват помагалата по свое усмотрение.

Всеки от култовите писатели на 20 век фигурира със свой текст срещу един от задължителните автори. Стивън Кинг например участва с част от романа си „То” като контрапункт на разказа на Андерсен „Грозното патенце”. Децата, които изучават за патенцето, трябва да посочат дали героите на Кинг, чието детство протича също тежко, също са грозни патета и по какви причини са станали такива, е записано в задачите за тях. Публикуван е само кратък откъс от романа, като се предполага, че той ще мотивира децата да прочетат останалата част.

Текстове от Тери Пратчет и неговия роман „Нация” пък са цитирани като съпоставка с текста „Господ и дяволът правят света”, който се изучава като апокриф. Срещу текста „Троица братя града градиха”, където се интерпретира темата за Струна невеста, е цитиран текст от Иво Андрич от „Мостът на Дрина”, където фигурират мотивът за вграждането на невястата. Текстът на Толкин за хобитите се изучава паралелно със задължителната приказка за „Златното момиче”.

Една от смелите съпоставки на авторите е това да съчетаят Ботевите „Хайдути” с легендата за Робин Худ. За първи път тази година „Хайдути” се учи в пети клас, след като до миналата беше в шести. В задачите след поемата децата трябва да съпоставят Ботевия текст с разказа за разбойника от Шерууъдската гора, който подобно на Чавдар войвода взема от богатите и дава на бедните. В учебника извън задължителните изисквания присъстват също приказки за Хитър Петър, текстове на Радичков и откъс от Рик Риърдън за „Пърси Джаксън и боговете на Олипм”, което върви и като комикс.