Няма да има проблеми при снабдяването с електроенергия през есенно-зимния сезон. Tова увериха директорите на НЕК и на електроенергийния системен оператор депутатите от ресорната комисия в парламента, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
Водните запаси са с около 4% по-малко в сравнение с миналата година, но въпреки това са напълно достатъчно за нуждите на ВЕЦ-овете, обясни Мардик Папазян, изпълнителен директор на НЕК. Той добави, че са осигурени и необходимите количества въглища за ТЕЦ-овете, с изключение на този във Варна, където има запаси, които ще стигнат до края на годината.

Има и добри страни от финансовата криза, пошегува се Папазян, като уточни, че в резултат на нея цената на въглищата се задържа на едно ниво. До 15 ноември ще приключат ремонтите по мрежата. За целта са били осигурени 58 млн. лева, а към момента вече са усвоени 80 на сто от тях. До края на годината ще бъдат използвани и останалите, посочи Папазян. НЕК реализира печалба в размер на 26 млн. лева, но продължава да продава електроенергия на цена с около 3% по-ниска от тази, на която я произвежда, оплака се още той. /Камелия Цветанова, БЛИЦ