Няма данни за натиск по делото Борилски, което се води за убития преди време във Франция български студент. Това заяви днес главният прокурор Борис Велчев. Ако имало твърдения за някакъв натиск върху съдиите на Великотърновския апелативен съд, прокуратурата е готова да направи проверка. Все пак главният прокурор отказа да коментира евентуален натиск по делото предвид факта, че в момента процесът е в етап на развитие.
Мартин Борилски беше убит жестоко в апартамента си във френската столица Париж преди 8 години. Младежът беше прободен 93 пъти, а лицето му смазано от удари с твърд предмет.
Решението на Великотърновския апелативен съд, с което в началото на годината бяха потвърдени оправдателните присъди на Георги Желязков и Стоян Стоичков предизвика острата реакция на френския посланик Етиен дьо Понсен. Според полицията в Париж Желязков и Стоичков са категорични извършители на убийството, тъй като под ноктите на убития, по ръцете му и по дрехите му са намерени косми и кръв от двамата. Започна и гражданска подписка в интернет срещу оправдаването на двамата, в която се изразяват съмнения за справедливостта на присъдата, тъй като бащата на Желязков е бивш зам.-директор на следствената служба във Варна, а сега е един от известните адвокати в града.
Делото стигна до върховния съд след като оправдателните присъди бяха протестирани от апелативната прокуратура във Велико Търново.
По повод сигналите на лидера на РЗС Яне Янев за етнически проблеми и строеж на джамии със средства на ислямски терористи, Велчев заяви, че преди да се реагира, трябва повече данни, а не само приказки.
Главният прокурор е готов с предложение за зам.-градски прокурор като днес не съобщи името на кандидатурата, която ще бъде предложена от него. Велчев съжали, че няма ротация при апелативните прокурори, като не изключи възможността кандидатите за ръководители на апелативните прокуратури да са от съответните райони и да са досегашни заместници.
За пореден път главният прокурор изрази съжаление, че част от СРС-тата не могат да се използват по време на съдебния процес.
Милан Николов, БЛИЦ