През изминалата седмица са регистрирани общо 5 707 случаи на остри заразни заболявания срещу 5 536 за предходната. От тях 4 037 са случаите на остри респираторни заболявания (ОРЗ) срещу 4 163 за предходната седмица. Грипът не е нахлул в страната ни, макар и да го очаквахме в началото на февруари, констатират епидемиолозите от Министерство на здравеопазването.
В съседните страни около България също няма регистрирана грипна епидемия, така че заболяването се очаква в средата или края на февруари, като едва ли ще ни подмине.
БЛИЦ припомня, че очакваният грип е Бризбейн. Общото впечатление е, че това ще бъде сравнително тежка епидемия. Очакваната епидемия ще е най-интензивна от 2000 година насам, което се дължи на антигенния вирусен състав, който е малко по-различен от досегашните и спрямо него няма колективен имунитет, което го прави с по-големи потенции за предизвикване на по-тежка епидемия, прогнозират епидемилозите. В България, както и в минали години, едва 4-5% са се имунизирали срещу грипа. /БЛИЦ