Няма промяна в състоянието на президента на ФК "Литекс" Ангел Бончев, каза директорът на ВМА бригаден генерал Стоян Тонев. Бончев е в реанимацията на болницата, за него се грижат много специалисти, между които психиатри и психолози.
Както БЛИЦ съобщи, отвлеченият на 22 май т.г. президент на ФК "Литекс" бе изхвърлен от похитителите му в нощта на 10 срещу 11 юли в столичния квартал "Княжево". Открит е от полицията в безпомощно състояние, неконтактен и без документи за самоличност. При плащането на откупа за неговото освобождаване бе отвлечена съпругата му Камелия. Тя занесла част от исканата сума - 390 000 лв., като похитителите сега искат нови 2 млн.лв., за да бъде пусната жива.

Стана ясно, че Бончев е бил малтретиран жестоко. Отрязани са му два пръста, държан е на тъмно, връзван с белезници, инжектиран с дрога за притъпяване на съзнанието, бит жестоко. От ВМА, където той бе настанен на 11 юли вечерта, съобщиха, че са му направени всички изследвания. Установено е, че здравният му статус е без отклонения, но Бончев е психически неадекватен, не е в състояние да говори, няма представа за време и място. Ген. Тонев съобщи, че Бончев има и няколко леки травми на главата, които не са силови и може и да не са придобити при отвличането, а от преди това. Основното при него е, че не е адекватен и най-малко ще са необходими около две седмици, за да добие ориентир за време, пространство и място. Няма непосредствена опасност за живота му, допълни ген. Стоян Тонев. На въпрос на БЛИЦ дали има някакъв спомен за случилото се, ген. Тонев заяви, че засега Бончев не си спомня нищо, но няма промени в мозъка му, за да се прави песимистична прогноза.

Според запознати спецченге от ДОИ е издънило операцията по предаване на първата вноска от откупа за Бончев. След като съпругата му хвърлила на престъпниците сак с 200 000 евро, полицаят се показал и тогава похитителите взели Камелия за заложник. Вчера главният секретар на МВР Павлин Димитров заяви, че прекаленото говорене вреди на работата на органите на МВР, като не пожела да съобщи или коментира дали грешка на полицията е похищението на съпругата на Ангел Бончев Камелия.

Агенция БЛИЦ припомня, че президентът на ПФК ”Литекс” Ангел Бончев изчезна около 1 часа след полунощ на 22 май пред блока, в който живее в столичния квартал „Дървеница”. Бончев останал да паркира колата си пред кооперацията и след като не се върнал, а телефонът му е бил изключен, близките му уведомиха полицията. В последствие се появиха няколко версии за отвличането на Ангел Бончев. Последно стана ясно, че МВР работи по две версии – едната, свързана с икономически интереси, а другата, свързана с отвличане с цел откуп. Появи се и информация, че Бончев е отвлечен заради неуредени сметки на Гриша Ганчев.

Бончев е дясната ръка на благодетеля на "оранжевите" бизнесмена Гриша Ганчев. Справка в търговските регистри на АПИС показва, че Ангел Бончев е президент на Сдружение “Клуб по борба Славия-Литекс", председател на Сдружение “Спортен Мото клуб - Литекс Мотоспорт". Член е на управителния съвет на Сдружение "Българска Професионална Футболна Лига" и на Сдружение "Обединен Спортен клуб Славия". Освен това Бончев е заместник председател на "Алфатекс-99 АД", и на Сдружение "Българска Федерация по Мотоциклетизъм", съдружник е във фирмите "АМК - Билдинг ООД", "Либерте ООД", "Литекс-ПаркООД" и е едноличен собственик на фирма "Ангел Бончев ЕТ". Според информационната система "ДАКСИ" Бончев е съдружник с Ненад Миленкович в дружеството ЛИТЕКС ПАРК за търговия на едро, където държи 90% от дяловете. Миленкович нашумя през лятото на 2007 г. след стрелба в "Белите брези", в която беше замесен т. нар. Земунски клан - най-голямата сръбска престъпна групировка. Според Интерпол Миленкович е издирван като заподозрян за над 20 поръчкови убийства. Българските криминалисти смятат, че той е имал връзки с убития преди години в София Милчо Бонев - Бай Миле.
Ангел Бончев е роден на 24 март 1961 г. Той е бивш състезател по борба на ЦСКА (до 82 кг). Семеен, има две деца. Това е втори подобен случай на отвличане в българския футбол, след като синът на президента на ПФК Славия - Венци Стефанов беше отвлечен на 7 ноември 2005 г. посред бял ден пред собственото му кафене до блок 113 край хотел “Плиска” в София. Той така и не бе открит, въпреки твърденията на Стефанов, че е платил откуп от над 1 милион лева на похитителите. Шест месеца преди похищението на Бончев изчезна и синът на бившия министър на транспорта Вилхелм Краус - Михаил, за когото бе платен откуп от 300 000 евро. След това стана ясно още, че и строителен предприемач е платил 1 млн. евро откуп за сина си. Първоначално похитителите са поискали 3 млн. евро, но след преговори с професионален парламентьор, доведен специално от Мексико, сумата е била свалена до 1 млн. евро. /БЛИЦ