Четирима служители, които са придружавали загиналия след полицейски разпит Пламен Куцаров, са наказани с понижаване в длъжност за срок от една година и преместване в други полицейски управления. Освен това МВР е наказало и ръководителите на отдел и сектор, които са се занимавали със случая. Двамата ръководители няма да бъдат допускани до кандидатстване за конкурс за повишаване. Освен това са порицани и други служители от сектора. Няма обаче уволнени служители на МВР.
Наказанията за смъртта на Куцаров са за неправилна употреба на помощни средства /белезници/, както и нарушаване на правата на задържания при превозването му с конвой и самото задържане, където той не е подписал документ за задържането си. Разузнавачи, началник отдел, началник сектор са виновни за неправомерното задържане, сочи проверката на МВР. Вътрешният министър е категоричен, че всеки полицейски орган има правото да оформи тези документи, които са били пропуснати.
Михаил Миков днес изрази надежда, че съдът ще се произнесе правилно по смъртта на разпитвания свидетел. Той се срещнал с майката на загиналия Пламен Куцаров и й обещал да бъде безкомпромисен по случая. Забавянето на решението за дисциплинарни наказания е свързано със самия процес и разследване на смъртта на загиналия в полицейска кола Куцаров. В самото дисциплинарно наказание и направената проверка не е ставало дума за амфетамина, който бе намерен в организма на загиналия. Михаил Миков алармира, че довеждането при арест все по-често се вписва в нарушаване на правата на задържания. На въпрос дали действията на служителите на МВР са довели до смъртта на Куцаров министърът отговори, че прокуратурата трябва да даде отговор на този въпрос. Михаил Миков сметна също, че обвинителите трябва да решат дали наказаните от МВР служители подлежат на съдебно производство.
Освен наказанията по случая "Куцаров" в МВР са наложени санкции и по отношение на КАТ и 5 РПУ. 16 служители на КАТ са понижени в длъжност, като за три случая предложението е дошло лично от министър Миков. Шефът на КАТ  също е понижен в длъжност. Причина за това е установен занижен контрол, липса на технологичен ред, предлагани за прекратяване преписки за извършено нарушение, малък брой заснети видеозаписи и липса на отношение при алкохолни проби. За 5 РПУ началникът на район “Кремиковци” ще бъде отстранен от длъжност, като освен него директорът на 5 РПУ е предложил 6 служители за наказание, а Михаил Миков е предложил 4. Милан Николов, БЛИЦ